facebook

Вражаючі цифри «гібридної війни»: в ОРДЛО «пиляють» 150 млрд рублів на рік

Інформаційна агресія РФ проти України – війна політтехнологів: вже настав період, коли не тільки колишні «ополченці», а й «бійці невидимого інформаційного фронту» Кремля відверто признаються, що відбувалося шість років тому і до чого це призвело зараз. Вадим Самодуров (керівник Агентства стратегічних комунікацій (АСК), який фінансував і організовував прес-центр «Новоросія» в 2014) розповів усю правду одному з російських Інтернет-порталів.

– Ви активно працювали по темі Донбасу, як і багато інших політтехнологів, пов’язаних з адміністрацією президента (Путіна – ред.), але тепер жорстко критикуєте те, що відбувається там. Чому?


– Я займався Донбасом – як експерт, як політолог – з 2014, і моє ставлення до того, що відбувається там і до участі Росії в цьому процесі, змінювалося. Війна на Донбасі, агресія проти мирного населення – безумовно, це страшна сторінка новітньої пострадянської історії. В результаті Донбас став розчаруванням для всіх і перетворився в брудну і жахливу політичну авантюру, яка забрала величезну кількість життів, яка стала новою можливістю для абсолютно неймовірного «розпилу» грошей і так далі. Я вважаю, що в підсумку ні для Росії, ні для населення самопроголошених «республік» ця «кампанія» не принесла ніяких вигод і переваг. Все рівно навпаки – це обернулося крахом, ганьбою, подивом і тупиком.

– А якщо говорити про більш системні підсумки проекту «Донбас»?

– Росія повісила собі на «шию» малокеровані, неконтрольовані території. З мертвою економікою, з розваленою інфраструктурою, з coronavirus, з населенням, яке частково має тепер російські паспорти. Ці території ми повинні утримувати, годувати, забезпечувати. Ми робимо це майже сім років. І продовжуємо це робити. І змушені будемо це робити ще дуже довго, зважаючи на все. За різними оцінками, щорічно Росія вливає в близько 150 млрд рублів на рік. Це гроші, що йдуть в нікуди.

Навіть якщо допустити, що вони все витрачаються цільовим чином, а це далеко не так, то це гроші, які ми вливаємо в нічию, вже точно не в свою(!) територію.

– Зокрема, це і гроші на пропаганду. Ви були одним з тих, хто активно будував цю машину на території Донбасу. А як вона працює зараз?

– У 2014 я та мої колеги по АСК створили прес-центр «Новоросія», який спочатку був єдиним, а потім протягом майже року був основним незалежним джерелом інформації з «республік». Моє перше зіткнення з реальністю стосовно Донбасу сталося в 2015, коли до мене прийшли серйозні люди і сказали: «Так, згортайте цю лавочку. Все передавайте, кому ми скажемо. Цим будуть займатися інші, «правильні люди». Ну і мені дали зрозуміти, що відмовитися від цієї пропозиції я не можу.

Читайте також:  Залужний просить дозволити виїзд за кордон ще одній категорії українців, – нардеп ВР

І далі я тільки спостерігав, як вся інформаційна агресія щодо Донбасу та України йде під контроль людей, пов’язаних з різними впливовими людьми – як в Москві, так і в «республіках», та як під ці проекти виділяються дуже великі гроші, які миттєво розлітаються по потрібних кишенях.

Ну тобто якщо робота прес-центру обходилася нам десь в 300-400 тисяч рублів щомісяця, то під «потрібні проекти» виділялися десятки і сотні тисяч доларів. При тому, що якість роботи цих проектів була вкрай низькою. Вони публікували якусь «зубодробильну» пропаганду, відверті фейки типу «розіпнутих хлопчиків», або просто всі ці скандальні п’яні заяви про створення «Малоросії» і тому подібну маячню.

– Так ким і на що виділяються гроші?

– Це проекти, які створюються просто під «розпил» грошей, що виділяються Кремлем на «інформаційний супровід» всіх тих процесів, які відбувалися навколо України і Донбасу. В цьому «розпилі» бере участь величезна кількість народу. Хтось продає «правильну» соціологію якимось донецьким олігархам. Хтось отримує фінансування під реалізацію різних громадських проектів, рухів, організацію різних акцій, багато з яких просто інсценувались десь у Москві, а в адміністрацію президента (Путіна – ред.) надавалися звіти, що це відбувається в Одесі або в Харкові.

Дуже добре пам’ятаю двох «жирних» випещених хлопчиків зі швейцарськими годинниками по 30 тисяч євро і в дорогих костюмах. Один з них абсолютно точно був наближеним да дуже авторитетного депутата. А другий всім розповідав, що він з адміністрації президента Путіна. Деякі мої колеги – політтехнологи, піарники – в період з 2014-16 років відбудували собі особняки в престижних районах Підмосков’я.

– Напевно, це була не тільки брудна, а й небезпечна робота?

– У 2018 в «ДНР» так званими спецслужбами «Луганської Народної Республіки» був викрадений колишній співробітник контррозвідки «ДНР» і вельми цікавий персонаж Денис Лотов. Я викривав його, коли він намагався торгувати «московським дахом» і посадами в «ДНР». Так ось, Лотов написав багато постів у соцмережах, в яких розповідав про те, як такі ось пещені хлопчики, які «пиляли» гроші на темі Донбасу, відривалися в Москві з кокаїном та елітними повіями, а також планували акції в Одесі і Харкові.

І я Лотову вірю. Тому що він сам був дуже авантюрний персонаж і варився в усьому цьому «бульйоні». Лотов, до речі, до цих пір сидить «на підвалі» в Луганську, тому що дуже багато розповідав неприємних речей про «республіканську владу».

Всеволод Луганський,               

учасник руху «Наша Луганщина»

Джерело.