facebook

ПАНДЕМІЯ COVID-19: РОЗВІНЧУЄМО ФЕЙКИ

Пандемія коронавірусу поглинула весь світ – цілі країни закриваються на карантин, і з усіх сил борються зі страшною хворобою. Та дотримання обмежувальних заходів в цій ситуації – замало. Не менш важливою є і інформаційні гігієна. Адже поки одні намагаються подолати вірус та його наслідки, інші використовують цю глобальну проблему в своїх імперських цілях. Вже другий місяць в українському сегменті соціальних мереж поширюються безліч фейків. На жаль, значна частина громадян піддається інформаційним маніпуляційям, що породжує певний хаос. Кому він вигідний – питання риторичне. Ми підібрали кілька найпоширеніших «вкидів» і розвінчаємо їх.

ЯКЩО ДІТИ ГУЛЯЮТЬ НА ВУЛИЦІ – БУДЕ ШТРАФ АБО ТЮРМА


Останні дні у месенджерах та групах у соцмережах активно поширюють фейк про заборону дітям гуляти на вулиці під час карантину. За таке «порушення» начебто навіть передбачений штраф згідно ст. 184 (від 1,7 тис. грн до 5,1 тис. грн) або позбавлення волі до п’яти роки, згідно ст. 166. Контролювати дотримання порядку має патрульна служба (такої в Україні навіть нема, є патрульна поліція). Попри абсурдність самого повідомлення, його активно почали поширювати серед батьків, навіюючи паніку. Під час карантину справді варто залишатись дома, щоб убезпечити себе від можливого інфікування вірусом, а при виході на вулицю варто дотримуватись дистанції з людьми, уникати рукостискань, а у громадському транспорті варто носити маски. Проте немає жодної заборони виходити на вулицю як для дорослих, так і для дітей. Обмеження стосуються лише перебування у визначених місцях (парки, спортивні майданчики), а також кількості людей – не більше двох. Також, не можна відпускати дитину на вулицю без супроводу дорослих. Але й за порушення цих правил ніякої тюрми не буде – лише зауваження від правоохоронців.

ОПЛАТА КОМУНАЛКИ ВІДТЕРМІНОВУЄТЬСЯ

Фейк про те, що через запровадження карантину парламент відтермінував оплату комуналки на два місяці набрав чималої популярності. Та все це – вигадки. Зміни щодо «комуналки» справді є – тепер, якщо ви не сплатили вчасно, то пеню відтермінують до 1 липня.

ЛІКАРНІ НЕ ПРИЙМАЮТЬ ХВОРИХ

Ви також могли прочитати, що через карантин українські лікарні не надаватимуть медичну допомогу, навіть онкопацієнтам та при пологах. Однак МОЗ оперативно спростувало цей фейк. Медзаклади зараз справді працюють у особливому режимі, приймаючи лише пацієнтів у невідкладних станах. До прикладу, якщо пацієнти захочуть прийти у поліклініку поміряти температуру, тиск, на масаж, фізпроцедури тощо, то їх не приймуть, але ніхто не відмовить у проведенні термінової операції, чи наданні допомоги людині у критичному стані.

ВЕРТОЛІТ З ХІМІКАТАМИ

Ще один фейк, який активно поширювати у соцмережах, про вертоліт, який розпилюватиме дезінфікуючі речовини над містом. Щоб уберегтись, варто було закрити вікна у квартирі та не виходити з дому. Немає жодної офіційної інформації про те, хто це робитиме. Вчитуючись у це повідомлення, не важко здогадатись, що це брехня.

Читайте також:  – Треба було мене не наpоджувати! Ти навіть занедyжала невчасно, – кинула Діна матері.

ВЧЕНІ З’ЯСУВАЛИ, ЩО…

В принципі з таких слів може починатись практично будь-який фейк, який поширюють низькоякісні сайти. Люди, які читають здебільшого заголовки, вірять цій інформації, поширюють її та переказують знайомим, вірячи у примарну вагу невідомих досліджень. Що ж з’ясували вчені про коронавірус?

ЛІКИ Є!

Насправді, ні. Якщо ви бачите будь-яку інформацію про те, що в Китаї, Італії чи будь-якій іншій країні винайшли ліки від коронавірусу, не вірте цьому. Наразі в світі не існує спеціальних ліків, які б могли вилікувати вас від коронавірусу чи убезпечити від зараження ним.

ЛЮДИ З ДРУГОЮ ГРУПОЮ КРОВІ БІЛЬШ ВРАЗЛИВІ ДО КОРОНАВІРУСУ

Таку сенсаційну інформацію поширила низка українських ЗМІ, зокрема УНІАН, ZIK, ТСН, Кореспондент, посилаючись на Medrxiv – онлайн-архів рукописів у медичних, клінічних та суміжних науках про здоров’я. Колеги з «Наших грошей. Львів» спростували цей фейк, навівши переконливі аргументи. Це неперевірене дослідження щодо групи крові хворих на коронавірус дійсно опубліковане на сайті Medrxiv. Однак воно ще не було рецензоване експертами, які оцінюють статтю і можуть виявити слабкі сторони в припущеннях, методах та висновках. А до цього часу говорити про будь-які результати зарано. Мета пропагандистів проста – залякати населення й посіяти паніку. У Брюсселі підозрюють, за допомогою фейків Кремль хоче підірвати довіру європейців до систем охорони здоров’я, влади Євросоюзу та міжнародних організацій. Слідами Росії йде й Китай. Він не лише поширює фейки, написані Москвою, а й складає власні. Так, низка провладних китайських ЗМІ поширили інформацію, що коронавірус до Вуханю завезли американські армійці ще у жовтні 2019-го. Тоді у Китаї відбувалися Всесвітні військові ігри. Повідомлення хутко розлетілося по всьому світу. Допис поширили понад 7 тисяч користувачів соцмережі, зокрема й китайські посольства. Влада Китаю суворо контролює будь-яке висвітлення подій, пов’язаних із коронавірусом. Масмедіа забороняють критикувати Комуністичну партію. Навпаки – вимагають хвалити успіхи уряду й лідера – Сі Цзінь Піня – у подоланні недуги й оперативному стримуванні вірусу. Вашингтон у казки Пекіна не вірить. В Україні СБУ лише днями викрила більше 154 агітаторів та 2 тисячі інтернет-спільнот, які поширювали фейки про коронавірус. Зазначається, що серед виявлених 154 людей вже встановлено 8 інтернетагітаторів, які цілеспрямовано діяли за завданням російської сторони. Вони працювали в Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні та Києві. Щодо них, то слідчі СБУ розпочали кримінальні провадження за статтями 109 і 110 Кримінального кодексу України, тобто за дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.
Про це повідомляється на офіційному на сайті української спецслужби.

Тому у період Великодніх свят залишайтеся вдома, мийте руки і добре думайте, що читаєте та дивитесь.

І все буде добре!

Джерело.