facebook

У 1937-39 роках були тільки «квіточки»: вождів «еЛеНеРії» безповоротно покинув здоровий глузд

Антиукраїнські репресії 1937-39 років повертаються: представники російсько-терористичного угруповання «ЛНР» з назви базового ВНЗ «прибрали» ім’я поета Тараса Шевченка, а в «рєспубліканських» ЗМІ задаються питанням про доцільність його пам’ятника в центрі Луганська.

Так званий «міністр освіти» при угрупованню «ЛНР» Сергій Цемкало 8 липня заявив про перейменування клону Луганського національного університету імені Тараса Шевченка в «педагогічний університет». У новій назві крім слова «національний» більше немає згадки ім’я Тараса Шевченка.


«У нас тепер з’явився Луганський педагогічний університет, який концентрує в собі гуманітарний напрям, педагогічні спеціальності і Луганський технічний університет імені Даля, в якому зосереджені всі технічні напрями», – заявив Цемкало.

Крім того, в сепаратистському виданні «Рєспубліка» з’явився матеріал, в якому йдеться про недоцільність встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку в центрі Луганська. Там зазначають, що поет ніколи не бував у Луганську.

Але на цьому наслідки гострих психічних розладів у представників угруповання «ЛНР» не закінчились – вони «прибрали» вивчення української мови з базових навчальних планів загальноосвітніх шкіл на 2020-2021 навчальний рік.

Про це повідомила «замміністра освіти і науки» Ольга Жданова.

Читайте також:  Вчені назвали ознаку швидкої смерті людини

За її словами, в школах провели соцопитування серед батьків і його результати нібито показали, що батьки не хочуть, щоб їхні діти вивчали українську мову. Тому «видалення» української мови зі шкільної програми в «міністерстві» порахували обгрунтованим.

«На сьогоднішній момент батькам буде запропоновано вивчення української мови в кількості однієї години в тиждень у тій частині, яка формується учасниками освітнього процесу. Також дано вибір батькам вивчати їх дітьми українською мовою як факультатив, яка не передбачає оцінювання за вивчення даного предмета», – розповіла вона.

 Довідка: педагогічному ВНЗ присвоїли ім’я Тараса Шевченка ще у 1939 (!) році. Тоді він називався «Ворошиловградський педагогічний інститут». Пам’ятник Шевченку в Луганську встановили в 1998 році. Загалом, в Україні та світі є 1384 пам’ятники Кобзареві, з них 1256 — в Україні та 128  за кордоном у 35 (!) країнах. Це найбільша у світі кількість монументів, встановлених діячеві культури. У Росії скульптури поету встановлені у містах Москва, Санкт-Петербург, Краснодар, Орськ і Шахти.

 

Всеволод Луганський,       

учасник руху «Наша Луганщина»

Джерело.