facebook

Війна на Донбасі вже не “громадянська”: Росія визнала свій вплив на бандитів зі зброєю

Ситуація на сході України знову загострилася, що зумовлено цинічним убивством бойовиками українського медика, неоднозначними заявами Кремля, а також панічними настроями у верхівці окупаційної «влади» псевдореспублік «ЛДНР».

Зокрема, офіційні представники Росії, котрі постійно заявляють, що на Донбасі триває «громадянська війна», і Кремль не має  жодного відношення до агресії проти України, знову визнали вплив на російсько-терористичні угруповання та окуповані території Донбасу.


Речник президента РФ Дмитро Пєсков, коментуючи новий виток ескалації на Донбасі, заявив, що Росія «має певний вплив» на бойовиків.

«Я не володію докладною інформацією про це. Я відразу обмовлюся, що ми на ОРДЛО впливу не маємо, ми маємо певний вплив на самопроголошені республіки. Але в мене немає інформації про інцидент, тому я утримаюсь від будь-яких коментарів», – цитує Пєскова російське пропагандистське агентство «РИА Новости».

Нагадаємо, 13.07.2020 загинув український військовослужбовець, підірвавшись на вибуховому пристрої поблизу Зайцевого. Для евакуації його тіла керівництво ООС запросило у противника режим тиші та отримало відповідне підтвердження.

Проте, коли евакуаційна група в білих касках із розпізнавальними знаками наблизилася до тіла бійця на кілька метрів, окупанти відкрили по ній вогонь зі стрілецької зброї. Під час відходу групи один військовослужбовець дістав поранення. Медик рушив йому на допомогу, однак бойовики посилили обстріл, задіявши гранатомети і великокаліберні кулемети. Під ворожим вогнем медик загинув, один військовослужбовець був поранений, інший – отримав бойову травму.

14.07.2020 прокуратура Донецької області зареєструвала кримінальне провадження за статтею 448 Кримінального кодексу (порушення законів і звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, представниками не передбачених законом збройних формувань РФ).

Посольство США в Україні виступило із заявою, в якій засудило збройну агресію РФ і висловило повагу героїзму українців, які захищають Батьківщину від ворога.

Читайте також:  Рапорт Єврокомісії: ЗМІ з Росії використовують коронавірус до дезінформаційної кампанії на Заході

На вказану ситуацію відреагував і Президент України, який зазначив, що «війна триває» та вказав на необхідність жорстко реагувати на дії противника.

А тим часом, у верхівці окупаційної «влади» псевдореспублік «ЛДНР» поширюються панічні настрої – вони не випускають абітурієнтів на підконтрольну Києву територію для вступу у ВНЗ. Відомий журналіст і представник Донецької області в ТКГ Денис Казанський на своїй сторінці у Facebook повідомляє, що окупанти заважають молоді виїжджати під приводом карантину.

«На окупованій території дійсно проживає багато молоді, яка хоче вирватися з резервації. Для них вступ до українського ВНЗ – це шанс покинути гетто. Але після того як Україна скасувала ЗНО для дітей з ОРДЛО, бойовики злякалися, що втратять молодь, і закрили людям виїзд. Під приводом карантину» (спричиненого coronavirus – ред.), – повідомив Казанський.

Він пояснив, що «зараз дозвіл на перетин лінії розмежування видає “міжвідомчий штаб ДНР”. А він випускає тільки тих, хто має прописку на підконтрольній території. «Абітурієнтів спеціально тримають у неволі, щоб вони втратили час і не змогли навчатися в українських ВНЗ. У відповідь на всі прохання дозволити виїзд, бойовики відповідають, що вступати треба в “університети ДНР”. Як бачите, в ОРДЛО дійсно чимало людей, котрі шукають можливість звідти виїхати. І втеча населення, судячи з усього, набула таких масштабів, що бойовикам довелося встановити якусь подобу залізної завіси, щоб зупинити відтік молоді», – написав Казанський.

Всеволод Луганський,               

учасник руху «Наша Луганщина»

Джерела:

https://ria.ru/20200715/1574378639.html

https://zn.ua/ukr/UKRAINE/vzhe-ne-hromadjanska-rosija-viznala-pevnij-vpliv-na-vijnu-v-donbasi.html

https://www.unian.ua/society/vstupiti-do-vnz-ukrajini-z-ordlo-okupanti-ne-vipuskayut-molod-novini-ukrajini-11075009.html

Джерело.