facebook

Незважаючи на значний внесок в економіку РП, у видачі “karta pobytu” вже відмовлено 12,5 тисяч українцям

Дослідники Варшавської школи економіки Павел Стшелецький (Paweł Strzelecki) та Якуб Ґровіц (Jakub Growiec), а також Роберт Вишинський (Robert Wyszyński) з Національного банку Республіки Польща, стверджують, що українські заробітчани упродовж 2013-18 років забезпечили середнє щорічне зростання економіки Польщі на 0,5 відсотка, що складає 1/7 (!) або 13% від загальної динаміки ВВП країни за цей період. Про це повідомляється в дослідженні «The contribution of immigration from Ukraine to economic growth in Poland».

У документі відзначається, що точних даних про кількість мігрантів з України у Польщі немає, так як вони часто працюють неофіційно, тому й не завжди враховуються в статистиці держорганів. Тому, підрахунок здійснювався на основі різних додаткових джерел офіційної інформації: виданих дозволів на роботу, відомостей прикордонної служби, даних про платників єдиного соціального внеску, а також Нацбанку РП у чотирьох великих містах.


Дослідники встановили, що в Польщі перебуває десь від 900 тисяч до 1,1 мільйона мігрантів з України і саме вони протягом 2013-18 років забезпечили зростання ринку праці РП у середньому на 0,8 (!) відсотка на рік.

При цьому, українські заробітчани в Польщі часто працюють за відмінних від поляків умов: їхній робочий день довший, вони займаються менш кваліфікованою роботою та отримують меншу заробітну платню.

«Масштабна імміграція українців у Польщу з 2013 року є безпрецедентним феноменом сучасної польської історії», – відзначається в документі.

Незважаючи на результати вищевказаного дослідження, що віддзеркалює реальний внесок українських заробітчан в економіку РП, громадянам України тільки у період січня-липня 2020 року вже видали 12,5 тисяч (!) відмов на отримання дозволу на проживання у вигляді карти тимчасового побиту, карти сталого побиту та карти побиту резидента ЄС.

Читайте також:  Турчинов: «Нас більше не виберуть. Потрібна війна, щоб налякати і мобілізувати населення »

Інформація з цієї тематики знаходиться на офіційному Інтернет-ресурсі migracje.gov.pl: найбільше відмов отримано в Мазовецькому воєводстві – аж 8 950 (!), у Поморському – 573, Великопольському – 530, Малопольському – 442, Нижньосілезському – 431, Сілезькому – 342, Західнопоморському – 324, Лодзькому – 275, Любуському – 189, Опольському – 111, Куявсько-Поморському – 90, Люблінському – 81, Підкарпатському – 58, Варміно-Мазурському – 39, Свентокшиському – 36, Підляському – 33.

Що пов’язано з цією ситуацією? Економіка, політика, президентські перегони в Польщі чи coronavirus?

Про це можна тільки здогадуватись… Але останнім часом поляки дедалі прискіпливіше ставляться до громадян України. І в даний час потрібно бути особливо пильним та обережним, щоб не втрапити в халепу.

Разом із тим, слід зазначити, що початку поточного року громадяни України вже подали 97,8 тисяч заяв на отримання карт побиту.

P.S. Сподіваємося, що МЗС України незабаром відреагує належним чином… А на сьогодні – «маємо те, що маємо»…

Ірина Галицька,

спеціально для Експрес – вісник новин онлайн

Джерела:

https://www.nbp.pl/publikacje/materialy_i_studia/322_en.pdf

https://migracje.gov.pl/statystyki/zakres/polska/typ/decyzje/widok/mapa/typSprawy/1,3,2/znacznikDecyzji/N/rok/2020/rok2/2019/kraj/UA/?x=0.0561&y=1.0602&level=1

Джерело.



Категорії: