facebook

У Запоріжжі накрили колл-центр, який продавав неіснуючі товари довірливим громадянам по всій Україні (ФОТО)

Аферисти в соціальних мережах і на сайтах оголошень розміщували інформацію з продажу неіснуючих товарів.
Правоохоронці встановили і спіймали онлайн-шахраїв, які обдурили близько 500 громадян більш ніж на 4 мільйони гривень. Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України в середу, 15 липня.
“Співробітники кіберполіції спільно зі слідчими підрозділами Нацполіції під процесуальним керівництвом органів прокуратури викрили 49 осіб, причетних до шахрайства. Викриття відбулося в ході оперативно-профілактичних заходів, спрямованих на виявлення незаконних call-центрів і онлайн-шахраїв”, – йдеться в повідомленні.
Відзначається, що майже у всіх регіонах України кіберполіція встановила осіб, які в соціальних мережах і на сайтах оголошень розміщували інформацію з продажу неіснуючих товарів і послуг. Зокрема, зловмисники “продавали” одяг, взуття, побутову техніку, меблі, тварин тощо.
Також правоохоронці виявили фіктивні пропозиції щодо оренди житла і послуг з переробки деревини.
“Аналогічні злочини викрили в Київській, Одеській, Дніпропетровській, Харківській і Черкаській областях. Там правопорушники для своїх махінацій створювали власні вебсайти і вимагали повну передоплату за товари і послуги. Після отримання грошей шахраї зникали”, – уточнюється в повідомленні.
Також в Одеській, Запорізькій і Дніпропетровській областях поліцейські викрили незаконну діяльність call-центрів.
Зловмисники телефонували потерпілим, представлялися працівниками служби безпеки банків і виманювали інформацію про реквізити банківських карток. А на Івано-Франківщині чоловік видавав себе за поліцейського і вимагав гроші у людей за непритягнення до відповідальності їхніх родичів, які нібито вчинили злочин, наголошується в повідомленні.

Крім цього, як уточнюється, в Закарпатській і Харківській областях кіберполіцейських викрили осіб, які нелегально оформляли онлайн-кредити на громадян.
“У Києві, на Волині та Вінницькій кіберполіція припинила діяльність незаконних організацій, які під виглядом інвестування в прибуткові проекти привласнили гроші вкладників”, – зазначили у відомстві.
Встановлено 49 осіб, причетних до вказаних онлайн-шахрайств. З цієї кількості 30 фігурантам вже оголошено про підозру. Десять зловмисників затримано в порядку ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України. За цими фактами порушено кримінальні провадження у ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України


Джерело.



Категорії: