facebook

ЯК ВРЯТУВАТИ СЕБЕ ТА БЛИЗЬКИХ ПРИ ЗАГРОЗІ ТЕРАКТУ

Повідомлення про теракти в українському інформаційному середовищі лунають регулярно. На жаль, агресія Російської Федерації триває не лише на Донбасі. Та й не лише Росії – до тероризму та захоплення заручників можуть вдатися люди, з війною ніяк не пов’язані. Всього кілька тижнів тому країну сколихнув випадок захоплення автобуса у Луцьку. На жаль, ніхто не може бути застрахованим від цього жахіття. Та якщо ви вже потрапили в халепу, що тоді робити? Спробуємо розібратися. Є кілька порад, які розробили правоохоронці та спецслужби. Елементарні, однак можуть врятувати вам та іншим життя. Якщо знаєте безпечний маршрут і можете їм швидко покинути небезпечне місце – тікайте. Киньте свої речі та тікайте. Візьміть з собою інших людей. Попереджайте зустрічних про загрозу. Тримайтеся якомога далі від дверей і вікон. Якщо почалася стрілянина – миттєво подайте на землю, прикривайте голову руками, відвертайтеся в інший бік. Не рухайтеся. Якщо це безпечно, спробуйте знайти укриття. Як тільки опинетеся в безпеці – телефонуйте в поліцію. Якщо йде контртерористична операція, не біжіть назустріч співробітникам спецслужб, щоб вони не прийняли вас за злочинця. Ідіть до них спокійно, уникайте різких рухів. Тримайте руки так, щоб їх було видно (французи рекомендують підняти їх), щоб вас не прийняли за терориста.  Якщо безпечно втекти не виходить – ховайтеся. Лягайте на підлогу, по можливості – подалі від вікон, дверних пройм і відкритих просторів. Підійде будь-яке сховище, але якщо можете вибирати – пошукайте товсту металеву опору або міцну стіну (наприклад, товсту бетонний або зроблену з кількох шарів цегли). Пам’ятайте, що кулі пробивають скло, цеглу, дерево і метал. Визначте, де недалеко від вашого укриття знаходяться виходи. Якщо це можливо і безпечно – забарикадуйтеся в укритті, відійдіть від дверей (так рекомендують французи).

Британські ж спецслужби нагадують, що в будь-якому укритті важливо не перекривати собі шляхи до відступу. Не кричіть, вимкніть звук і вібрацію в мобільному телефоні. Якщо ви вдома або в приміщенні – вимкніть світло і відключіть всю техніку, яка може шуміти.  Вибирайте самі, чи давати відсіч террористам. Якщо у вас немає спеціальної підготовки – краще не «геройствувати». «За відсутності спеціальної підготовки не намагайтеся самостійно знешкодити терористів, утримайте від цього сусідів». Атакувати нападаючого тільки в крайньому випадку, якщо нічого більше не залишається. Варто також знайти предмети, які можна використовувати як зброю і об’єднатися, якщо можливо, з іншими людьми. Якщо вас взяли в заручники – не чиніть опір. Намагайтеся не шуміти і не робити різких рухів. Не дивіться злочинцям в очі, не ведіть себе зухвало. Дотримуйтесь їхніх вимог. Якщо вам потрібна медична допомога – говоріть спокійно і коротко, нічого не робіть, поки не отримаєте дозволу від залочинців. Спостерігайте і слухайте. Не дайте ослабнути свідомості: тренуйте пам’ять, відчувайте час. Якщо це можливо і безпечно – займіться фізичними вправами. Дізнайтеся у охоронців, чи можна читати, писати, користуватися засобами особистої гігієни. Спробуйте встановити контакт із терористами. Не обговорюйте з іншими заручниками приналежність терористів. У разі, якщо спецслужби почнуть операцію зі звільнення заручників, лягайте на підлогу обличчям вниз, закривайте голову руками i не рухайтеся. Як тільки ви опинитеся в безпеці – повідомте про те, що сталося, поліцію. Якщо ви були серед заручників – запам’ятовуйте подробиці нападу в найдрібніших деталях. Спецслужбам буде важливо знати, де конкретно знаходяться терористи, де ви їх востаннє бачили, скільки їх було, у що вони були одягнені і чим озброєні. Також важливо донести інформацію про будову, чи є всередині поранені, скільки всередині заручників, де знаходяться входи і виходи. Не повідомляйте в соцмережах про дії спецслужб, не поширюйте чутки і неперевірену інформацію. Багато терактів можна попередити завдяки пильності громадян.  Якщо ви виявили підозрілий предмет і господаря немає поруч – обов’язково повідомте поліцію. Камуфляжем для вибухових пристроїв часто слугують звичайні сумки, пакети, коробки, іграшки. Не чіпайте, не ріжте і не пересувайте предмети. Зафіксуйте час виявлення. Дочекайтеся прибуття поліції. Поясніть дітям, що підозрілі предмети можуть бути небезпечними.


Як виявити терориста: Терористи зазвичай діють потайки, при цьому намагаються не потрапляти на очі ні правоохоронним органам, ні простим громадянам. Але їх діяльність цілком може здатися підозрілою. Якщо ознаки дивної поведінки не знаходять пояснення, негайно повідомте про це в силові структури. Будьте уважні, постарайтеся запам’ятати прикмети цих людей, особливі риси їхніх облич, одяг, імена, можливі шрами і татуювання, особливості мови та манеру поведінки, тематику розмов тощо. Не намагайтеся їх зупиняти самі, інакше ви можете стати їх першою жертвою. Слід звертати увагу на наступне: На підозрілих осіб, які підкреслено непримітні, яких ніщо не виділяє, але разом із тим чимось дивних. На невеликі групи людей, що зібралися з визначеною метою, можливо, агресивно налаштованих. З якою метою здаються або знімаються квартири, підвали, підсобні приміщення, склади, навколо яких спостерігається підозріла активність. На підозрілі телефонні розмови. У випадку, якщо ви помітили щось таке, що викликає підозру, проявіть наполегливість у проясненні ситуації, при необхідності залучіть близьких і знайомих, сусідів. Деякі безпечні громадяни можуть сказати, що це параноя. Ні, це пильність, що є загальноприйнятою у всіх розвинених країнах світу. Перша допомога у випадку поранення У випадку, якщо ви отримали поранення, спробуйте самі собі перев’язати рану хусткою, рушником, шарфом, шматком тканини. Зупиніть кровотечу притисненням вени до кісткового виступу або накладіть пов’язку, що давить, використовуючи для цього ремінь, хустку, косинку, смугу міцної тканини. Надайте допомогу тому, хто поруч із вами і знаходиться у більш важкому стані. Рани бувають різані, колоті, вогнепальні, опікові, укушені. Зазвичай при пораненні відзначається різної інтенсивності кровотеча. Тому при наданні першої допомогу слід зупинити кровотечу. При артеріальній кровотечі кров яскрава, червона, спливає з артерії фонтаном. У випадку сильної кровотечі на кисті або передпліччі, необхідно максимально зігнути ліктьовий суглоб; при кровотечі на стопі і гомілці – зігнути ногу в колінному суглобі. При артеріальній кровотечі на стегні – накласти джгут (закрутку) на нозі нижче паху; на плечі – джгут трохи нижче плечового суглоба. При венозній кровотечі кров витікає рівномірним струменем темного або майже чорного кольору. Для зупинки цієї кровотечі досить максимально високо підняти вгору кінцівку і накласти тугу пов’язку.

Читайте також:  Увага всім батькам, будь-ласка не купуйте це дітям! Хлопчик втратив зір від популярної іграшки

Після зупинки кровотечі краї рани треба змастити розчином йоду або зеленкою, прикрити рану марлевою серветкою або чистою ганчіркою і накласти пов’язку із бинта, шматка матерії або пояса. Біль при пораненні може призвести до шокового стану потерпілого. У цьому випадку крім зупинки кровотечі необхідно: – покласти або посадити потерпілого так, щоб його руки і ноги були трохи підняті; – використовувати знеболюючі засоби; – закутати потерпілого, щоб забезпечити максимальне тепло. При наданні першої допомоги у випадках поранення категорично не можна: – промивати рану; – витягати будь-які чужорідні тіла; – класти в рану вату, змочену йодом. В екстрених випадках можна просто взяти шматок відносно чистої тканини (носовичок, шматок сорочки тощо), покласти його в рану і міцно притиснути рукою, тримаючи так постійно під час транспортування до лікувального закладу. На невеликі опікові рани слід накладати тришарову пов’язку, змочену за можливістю розчином фурациліну. Пов’язку необхідно прибинтувати до ураженого місця. Вона присохне, але відривати її не можна, вона буде сама відходити від рани під час заживання. При пораненні в голову потерпілого укладають горизонтально, забезпечують спокій. Треба враховувати, що пораненню в голову зазвичай супроводжується струсом мозку. Рану голови (виключаючи поранення обличчя) краще не чіпати. У разі отримання поранення в обличчя слід затиснути рану стерильним тампоном, серветкою або хусткою. Для порятунку життя пораненого в голову необхідна кваліфікована медична допомога. При пораненнях хребта постраждалого необхідно знерухомити і безболісно укласти. Після цього потерпілого не слід чіпати до прибуття медиків. У разі зупинки дихання і серця потерпілому слід провести непрямий масаж серця і штучне дихання. Самостійне транспортування такого пораненого не рекомендується. Надзвичайно небезпечні поранення в шию. Вони можуть ускладнюватися ушкодженнями гортані, хребта, а також сонних артерій. У першому випадку постраждалого іммобілізують, а в другому негайно зупиняють кровотечу. Смерть від крововтрати при пораненні сонної артерії може наступити протягом 10-12 секунд. Тому артерію стискають пальцями, а рану негайно туго тампонують стерильним бинтом. Транспортування такого потерпілого слід здійснювати обережно.

При пораненнях в груди і живіт для запобігання попадання повітря в плевральну і черевну порожнини необхідно накласти на рану повітронепроникну пов’язку – марлеву серветку, що змазана борної маззю або вазеліном, шматок поліетилену, в крайньому випадку, щільно затиснути рану долонею. Потерпілому необхідно надати напівсидяче положення. Слід враховувати, що зупинка кровотечі ускладнена. Памятайте, що теракт може вчинятися з метою впливу на прийняття рішень чи вчинення або невчинення дій органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, службовими особами цих органів, об’єднаннями громадян, юридичними особами, або привернення уваги громадськості до певних політичних, релігійних чи інших поглядів винного (терориста).

Тож, будьте уважними, бережіть себе та своїх близьких! І тримайте порох сухим!

 

Джерело.



Категорії: