facebook

Загроза поширення коронавірусу через заражені упаковки харчових продуктів лякає світ

Через побоювання, що поставки заморожених продуктів можуть бути причетними до поширення Covid-19, в китайському портовому місті Гуанчжоу заборонили імпорт замороженого м’яса з “гарячих точок” коронавірусу.

Про це повідомляє Bloomberg.


Холодний комфорт для коронавірусу
Холодильні склади і м’ясопереробні підприємства є ідеальним середовищем для поширення вірусу, оскільки патогену комфортно в холодних і сухих умовах.

“Ми знаємо, що віруси зазвичай виживають після заморожування. Таким чином, теоретично це означає, що інфекція може поширюватися таким шляхом”, – сказав Бенджамін Коулінг, керівник відділу епідеміології та біостатистики Гонконзького університету.

Втім, китайські вчені вважають, що ризик не дуже великий. Вірусу необхідно пережити заморожування, а потім розморожування. Він повинен потрапити кому-то в руки, а потім в ніс або рот, і все одно вижити. “Я не думаю, що це буде частий спосіб передачі, але це можливо”, – сказав Коулінг.

Головний експерт Китаю з респіраторних захворювань Чжун Наньшань, який консультує Пекін щодо заходів реагування на Covid-19, також повідомив, що вірус з імпортних заморожених продуктів виявляється відносно рідко. “Не будемо перебільшувати”, – сказав він.
Китайська обережність
Проте, асоціація холодового ланцюга південного прибережного міста Китаю Гуанчжоу наказала всім компаніям-членам призупинити імпорт замороженого м’яса і морепродуктів з районів, уражених коронавірусом.

Наказ був виданий після того, як місцевий уряд в сусідньому місті Шеньчжень виявив вірус на зразку курячих крилець, імпортованих з Бразилії. Гонконг також призупинив імпорт з цього заводу.

В іншому Китай утримувався від більш широких загальнонаціональних кроків проти імпорту м’яса через те, що його населення залежить від джерел харчування.

Читайте також:  "Приїхав відвідати матір": в Італії трагічно загинув молодий українець

Тривожний сигнал з Нової Зеландії
Нова Зеландія спочатку розглядала можливість того, що новий випадок хвороби, який раптово був виявлений минулого тижня після 102 днів відсутності місцевого вірусу, міг бути пов’язаний з холодильною установкою, оскільки перша людина з позитивним результатом тесту працювала на підприємстві “Америкольд” в Окленді .

Але попередні результати екологічних випробувань на заводі спростували припущення, що шлях передачі проходив через охолоджені поверхні матеріалів, що прибувають з-за кордону.

Можливо, але малоймовірно
Ключове питання, на яке поки що немає відповіді, полягає в тому, чи залишаються сліди, виявлені на упаковці і поверхні заморожених продуктів, життєздатними і заразними, або ж вони просто мертві і нешкідливі залишки патогена.

“Так, цей вірус може виживати поза людей протягом декількох днів, в залежності від навколишнього середовища”, – сказала Сара Кехілл, старший співробітник по стандартам харчових продуктів в комісії Codex Alimentarius, яка відповідає за розробку харчових стандартів Всесвітньої організацією охорони здоров’я і ООН.

“Що ми насправді виявляємо, коли проводимо ці тести? Ми просто виявляємо РНК, але невідомо чи життєздатний цей вірус або вже не є інфекційним агентом?” – зауважила вона.

Регіональний директор ВООЗ в регіоні Західної частини Тихого океану Такеші Касаї під час онлайн-брифінгу у вівторок, 18 серпня, зауважив, що теоретично таке зараження можливо.

“Але поки наші спостереження або дані, отримані за останні сім місяців епідеміології свідчать, що це малоймовірно”, – підкреслив він.

Джерело.



Категорії: