facebook

Правда про Донбас: огляд публікацій в соцмережах ОРДЛО (18+)

Інформаційна агресія пропагандистських структур Кремля продовжується і її вплив на українське суспільство стає все більш відчутним (Одним із важливих джерел об’єктивної оцінки ситуації в Україні є звіт моніторингової місії ООН з прав людини (HRMMU). У цьому звіті, між іншим, звертається увага на обмеження свободи ЗМІ у зв’язку з відключенням українських каналів і заміну їх на російські на територіях, які контролюють представники терористичних угруповань. HRMMU особливо відзначає, що боротьба з дезінформацією суттєво вплине на зниження насильства і дискримінації, запобігне подальшому розпалюванню ненависті. У доповіді Місії підкреслюється, що використовувана дезінформація додатково розпалює ненависть і ворожнечу, що є порушенням ст. 20 Міжнародного пакту про громадянські й політичні права).

Не можна орієнтуватися в оцінках «народних рєспублік» на розповіді тих, хто переконує вас, що «там» жити можна. Жити можна всюди – і в болоті, і «на еРеФії», і в жерлі вулкана, але, правда, не довго, – йдеться в публікації «ІС».


Якщо ОРДЛОм може стати весь Донбас, то краще знати правду: на що перетворяться українські міста і села, яке майбутнє чекає місцевих жителів, як рятувати дітей…

Наразі жодних толкових фахівців у «рєспубліках» немає: звідти виїхали лікарі, вчителі, будівельники, сантехніки… Всі, хто знав і вмів, реально знав свою професію і був «профі».

Що розповідають про війну та життя в окупації суспільству?

– «Стріляли»…

Саме тому суспільство месендж «перестати стріляти» сприймає на відмінно. У цих словосполученнях «стріляли» і «припинили стріляти» для обивателя дійсно проглядається світло.

В «рєспубліках» немає питної води: якість рідини вже навіть за ДСТУ не «вода технічна», а звичайне болото! Там висихають річки і ставки, колодязі та свердловини. А ось підвали будинків, навпаки, залиті водою, їх затоплюють води затоплених шахт…

Читайте також:  Гриценко порадив Зеленському “взяти паузу”

Суспільство не розуміє, що таке «Юнком», не всі знають що це таке. А це радіоактивні води затопленої терористами шахти «Юнком» (об’єкт Кліваж), які вже отруїли радіацією і землю, і воду не тільки окупованих частин України, а й Ростовську область.

Там зарплату не платять по року, а то й більше, та й зарплата там, наприклад, у «народної міліції», яка іноді «пострілює», не більше 15-25 000 рублів.

В ОРДЛО заборонили вивчення української мови та історії, вивчення англійської побіжне, зате повне штудіювання автомата з гранатою.

В «рєспубліках» немає доріг. Ямковий ремонт – це засипати дорогу будівельним сміттям. А ще там ДАІ, штрафи без суду, вся влада у людей з автоматами і по дорогах їздять танки і БТРи з п’яними водіями.

Загалом, українське суспільство, на щастя, не знає, що таке «стріляли» і що в нього включено. Наприклад, стріляли по-п’яні, стріляли, знімаючи сюжет для ruSSia-TV, стріляли в сусідів, стріляли по вікнах.

З приходом «рєспублік» на Донбасі зникає вся інфраструктура: пошта, банки… Там відсутня міжнародна пошта. В ОРДЛО НЕ надішлють замовлений онлайн товар.

Ще ми не знаємо дійсну статистику щодо зниклих безвісти, згвалтувань, розстрілів, катувань, доносів у так званих «ДНР» і «ЛНР».

Там немає свободи пересування не стільки через комендантську годину, патрулів, російських військових, «МДБ-шників», місцевих п’яних «апалчєнців», або просто гопоти, якою там заповнені вулиці, скільки через страх нарватися на міни, кулю, мстивого сусіда…

Всеволод Луганський,       

учасник руху «Наша Луганщина»

Джерела:

http://www.ohchr.org/Documents/Countries/UA/HRMMUReport15June2014.pdf

https://sprotyv.info/obshchestvo/novosti-iz-zony-mertvaya-zemlya

https://vk.com/public102420267

Джерело.