facebook

Російський «Fake News» активізувався – не гребують навіть мертвими

У підконтрольних Кремлю пропагандистських структурах російсько-терористичних угруповань тимчасово окупованих територій Донбасу та їхніх платформах у соцмережах продовжується нагнітання антиукраїнських настроїв.

Звістки про так званих «гєроєв Навароссєї», котрі нібито загинули внаслідок «виконання бойових завдань», сприяють емоційним обговоренням проросійськи налаштованими читачами, від яких приховують достовірні дані про ситуацію на лінії розмежування.


Читаючи подібні повідомлення, мешканці ОРДЛО називають перемир’я «профанацією» та навіть закликають «давати відповідь карателям». У той же час, «офіційні» портали угруповань «ЛДНР» не заявляють про жодні втрати.

Таким чином, в одній реальності – реальності мінських перемовин – існує визнаний усіма сторонами режим тиші, а в іншій – реальності інформаційної війни – є бої з диверсійними групами і втрати.

Упродовж перемир’я у так званих віртуальних меморіальних «книгах» та проросійських спільнотах ОРДЛО, де героїзують бойовиків, опубліковано повідомлення про близько двадцяти найманців, котрі, як стверджується, нібито «загинули на передовій».

Читайте також:  У Зеленського розкрили правду «евробляхерам» про штрафи: що зміниться

У некролозі, який активно поширюють користувачі спільнот і сторінок, що підконтрольні російсько-терористичним угрупованням, Руслан Віхров загинув 15 вересня: «відважний боєць «Вихрь» загинув, б’ючись на передових позиціях».

При цьому, в соцмережах можна знайти інше оголошення: про збір коштів на переправлення його тіла до Луганська з Росії, де він «загинув у результаті трагічної події».

Аналогічно, пропагандисти пишуть про Андрія Лінькова, який «загинув» 6 вересня, Олександра Фоміна (25 серпня), Андрія Білика (6 вересня), Данила Артеменка (2 вересня), Дмитра Шкурко (12 вересня), Олександра Зюбанова (3 вересня), Владислава Мотузова (18 вересня), Володимира Калиги (13 вересня) та багатьох інших.

Подібне повідомлення є про Андрія Панікаровського «Бороду», який нібито «загинув» 7 вересня теж «на передових позиціях». Водночас, окупаційна адміністрація Первомайська стверджує, що він не загинув, а помер.

Всеволод Луганський,
учасник руху «Наша Луганщина»

Джерело.