facebook

“Ти замовкнеш, чоловіче?” Як пройшли перші дебати Трампа та Байдена

У Клівленді в американському штаті Огайо минулої ночі відбулися перші дебати кандидатів у президенти США Дональда Трампа і Джо Байдена.

Загалом під час дебатів обговорювали шість тем: попередній політичний досвід кандидатів, призначення у Верховний Суд, пандемію коронавірусу, расові протести в американських містах, економічну ситуацію, чесність майбутніх виборів.


На обговорення кожної теми відводилося по 15 хвилин, а на репліки кожного з кандидатів – по дві хвилини.

Під час дебатів кандидат республіканців Трамп і кандидат демократів Байден неодноразово перебивали один одного і модератора заходу, ведучого Fox News Кріса Воллеса, а також влаштовували перепалки щодо кожної теми, яку обговорювали, називали один одного брехуном. Під час розмови про родину Байдена, той назвав чинного президента США “клоуном”.

У якийсь момент модератору навіть довелося підвищити голос, а Байден попросив Трампа “замовкнути”.


Кандидати так і не потисли один одному руки, хоча це може бути пов’язано з пандемією коронавірусу.

“Це ти брехун”
Спілкування почалося з перепалки щодо питань охорони здоров’я.

Дональд Трамп звинуватив свого суперника в тому, що він начебто залежить від соціалістів в Демократичній партії, які збираються домінувати над ним.

“Зараз я – Демократична партія”, – зазначив Байден.

Він назвав чинного президента США найгіршим в історії та брехуном: “Я тут не для того, щоб викривати його брехню. Всі знають, що він брехун”.

“Джо, це ти брехун”, – відповів Трамп.

Дебати, які змінили історію
Під час обговорення теми Верховного Суду Дональд Трамп захищав свою ініціативу якнайшвидше призначити нову суддю, аби посилити у найвищому суді країни більшість суддів з консервативними поглядами.

Модератору довелося докласти великих зусиль, аби дебати не перетворилися у суцільний хаос

Трамп також зажадав, щоб Байден опублікував список своїх кандидатів до Верховного суду.

“Ти замовкнеш, чоловіче?” – відповів кандидат демократів.

“Хто в твоєму списку, Джо?” – знову запитав Трамп.

Модератор Кріс Воллес втрутився, щоб продовжити обговорення.

Коронавірус
Байден засудив політику Трампа щодо боротьби з пандемією коронавірусу, в результаті якої померли вже понад 200 тисяч американців. На думку кандидата демократів, чинного президента США більше цікавила ситуація на фондовому ринку.

“Багато людей померли, і набагато більше помруть, якщо він не стане набагато розумнішим”, – сказав Байден.


“Ніколи не використовуй слово “розумний” (коли говориш. – Ред.) зі мною, Джо, ніколи. У тобі немає нічого розумного”, – відповів Трамп.

На його думку, Байден не був успішним під час навчання у коледжі і якби керував під час пандемії, померли б мільйони людей.

Читайте також:  Байден на посаді президента США в першу чергу подзвонив Путіну, а не Зеленському

Трамп також оголосив, що до появи вакцини від вірусу залишаються лічені тижні.

“І це та сама людина, яка казала вам, що ще до Великодня [в квітні] вірус зникне, що тепла погода допоможе йому чарівним чином зникнути, – обурився Байден. – І, можливо, ви зможете зробити собі укол засобом для миття посуду і вилікуєтеся”.

“Це я сказав з сарказмом”, – відповів Трамп, який дійсно пропонував під час одного з брифінгів в Білому домі використовувати засоби для миття посуду як ліки від коронавірусу.

Расові протести
Під час дебатів щодо расових протестів на вулицях американських міст Джо Байден звинуватив Трампа, що він зробив усе, щоб збільшити расову ненависть у країні.

Дональд Трамп згадав, що його опонент, підтримуючи законопроєкт про злочини 1994 року, назвав афроамериканців “суперхижаками”.

Демократ заперечив це. У 1993 році Байден був головою Комітету судової влади Сенату і попереджав про “хижаків на наших вулицях”, які “виходять за межі дозволеного”. Ухвалений 1994 року законопроєкт, який підтримував Байден, зробив покарання за злочини більш жорсткими, і більше афроамериканців стали потрапляти до в’язниць.


Модератор запитав пана Трампа, чи готовий він засудити прибічників вищості білої раси.

“Звичайно. Я готовий це зробити”, – відповів президент США.

“Тоді зробіть це, сер”, – сказав модератор.

Після короткої паузи пан Трамп сказав: “Ви хочете їм зателефонувати, як ви хочете їх назвати? Дайте мені ім’я, кого ви хочете, щоб я засудив?”

Модератор згадав ультраправе угруповання “Горді хлопці”.

Чинний президент США закликав їх “відійти і очікувати”.

“Я вам скажу, що хтось повинен щось зробити щодо антифа та лівих. Це не проблема з правими, проблема з лівими”, – додав Трамп.

“Найгірша робота у США”
Під час дебатів Трамп і Байден також надали оцінку діяльності один одного.

“За 47 місяців (на посаді президента – Ред.) я зробив більше, ніж ви за 47 років”, – зазначив чинний президент США.

Байден відповів дещо пізніше: “За цього президента ми стали слабшими, більш хворобливими, біднішими, більш розділеними і більш агресивними”.

ЗМІ відзначають запеклий і сповнений злоби характер дебатів між двома кандидатами.

“Модерування цього престижного заходу в прайм-тайм можливо було найгіршою роботою у США у вівторок увечері”, – вважає кореспондент BBC в Північній Америці Ентоні Зурхер.

До виборів, які відбудуться 3 листопада, дебати між кандидатами в президенти США мають пройти ще двічі у жовтні. Під час однієї з зустрічей кандидати обговорюватимуть питання зовнішньої політики, та, ймовірно, дискутуватимуть щодо України.

Джерело.



Категорії: