facebook

Експерти: “Для паніки немає підстав – тільки чергова хвиля “корони”

В Європі стрімко зростає кількість інфікованих коронавірусом. Однак, це відбувається не по всьому ЄС, а лише в окремих містах і регіонах. Тому для введення повсюдного локдауну  підстави на даний час відсутні, вважають експерти зі світовим ім’ям.

Окремі вірусологи та багато журналістів щосили твердять про очікуваний різкий стрибок захворюваності.


Тим часом, статистика Європейського центру з профілактики захворювань та боротьби з ними (ECDC), яка базується в Стокгольмі, вказує, що для паніки підстав немає. За даними ECDC, зростання числа заражень спостерігається не в Європі в цілому, а приблизно в дюжині вогнищ інфекції, які піддаються локалізації.

У ряді держав завдання політиків і систем охорони здоров’я полягає в тому, щоб ізолювати осередки епідемії та перервати ланцюжки передачі вірусу.

Відповідні заходи можуть включати в себе регіональні обмеження на пересування на зразок тих, що вже введені в окремих столицях і великих містах Євросоюзу. Вводити повсюдний локдаун, а тим більше закривати кордони цілих країн немає ніякої потреби.

Замість того щоб поспішати відгородитися від інших країн, набагато важливіше робити основний упор на розширення можливостей проведення тестування і введення обов’язкових серійних тестів для раннього виявлення вогнищ інфекції.

Водночас, варто відзначити, що люди, які прибувають з інших країн, не більше заразні, ніж місцеві жителі. Вірусологи відзначають, що нові спалахи COVID-19 можуть трапитися будь-де – незалежно від державних кордонів і вже тим більше громадянства людей.

Читайте також:  Проблема українського безвізу: У МЗС пояснили, що заважає українцям вільно їздити до ЄС

Експерти стверджують: для того щоб пережити чергові локальні хвилі коронавірусу, нам знадобляться, насамперед, спокій та поміркованість. До появи ефективної вакцини, яка могла б захистити все населення, ще далеко: можливо, що в підсумку вона так ніколи й не буде розроблена.

Ми повинні навчитися жити з пандемією без постійних і нав’язливих думок про апокаліпсис. Звичайно, людей, які заразилися COVID-19 і помруть від його наслідків ще буде достатньо, однак, паніка тут явно не допоможе.

Упродовж нинішньої пандемії Європа, схоже, з усіх континентів виявилася в найбільш сприятливому становищі. Америка, Азія та Африка сьогодні знаходяться прямо в епіцентрі зростання чергової хвилі.

В усьому світі стає все складніше підтримувати людські та економічні контакти. І наслідки цієї тенденції поки складно передбачити.

Якщо щось і повинно викликати паніку, то це, скоріше, саме той вид, який в даний момент відкривається з Європи на світ.

Іван Ясінський© для Експрес – вісник новин онлайн

Джерела:

https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19-pandemic

https://www.facebook.com/ECDC.EU/posts/3927359120625839

 

Джерело.



Категорії: