facebook

Лікар-практик з Франківська: зараз актуальні два питання – вибори і Соvid-19

У серпні-вересні основні карантинні обмеження залишилися у минулому – в більшості міст люди стали масово гуляти, відвідувати торгові центри, ресторани та інші громадські місця. Однак пандемія нікуди не поділася – і в Україні знову спалах заражень coronavirus.

Але панікувати в жодному (!) випадку не потрібно. На цьому акцентує увагу Витриховський Андрій Ігорович, Заслужений лікар України, Доктор медичних наук:


В останні дні в нас українців актуально два питання – місцеві вибори і Соvid 19. І як не парадоксально ці два питання…

Опубліковано Andriy Vytryhovskiy Субота, 17 жовтня 2020 р.

Незважаючи на те, що станом на 18 жовтня в Україні лабораторно підтверджено вже 298 872 випадки коронавірусу, багато людей вже, здається, забули, що зовсім недавно сиділи в самоізоляції і боялися заразитися. Чому так відбувається і куди пропадає страх? У цьому питанні розбирався New York Times.

  1. Люди вважають, що небезпека їх не торкнеться

Це класичний виверт людської психіки. Усім здається, що все найстрашніше може трапитися з ким завгодно, але не з ним. На жаль, це не так. Вірусу все одно, кого заражати.

  1. Ілюзія контролю

Іноді здається, що все знаходиться під нашим контролем. У ситуації з пандемією, наприклад, людина може прийняти для себе рішення про те, що похід в переповнений людьми магазин – це норма, а у великий торговий центр – небезпека. Для обґрунтування цієї системи людина може привести безліч аргументів. Однак до реальності вони мають мало відношення: без належного захисту ризик зараження буде однаково високий в обох ситуаціях.

  1. Занадто багато інформації про вірус

На жаль, не всі люди схильні черпати інформацію виключно з офіційних джерел, наприклад на офіційному сайті ВООЗ. Кожен день в Інтернеті з’являються все нові й нові замітки про коронавірус. У результаті людина перестає усвідомлювати реальну небезпеку захворювання і ризики зараження.

  1. Бажання заспокоїти самих себе

Коли ми читаємо новини про те, що коронавірус не так вже й небезпечний або імунітет до нього може виробитися без будь-яких симптомів хвороби, наша психіка приймає цю інформацію в якості єдино вірної.

  1. Небезпека стала нормою

Якщо за весь час пандемії ви жодного разу не хворіли – це чудово! Правда, це не означає, що коронавірусу не існує. Не варто звикати до режиму обмежень і тим самим локалізувати масштаб проблеми. Необхідно продовжувати дотримуватися всіх запобіжних заходів та уникати потенційних вогнищ зараження.

Читайте також:  В Україні розблокують телеканали

Іван Ясінський© для Експрес – вісник новин онлайн

Джерела:

https://www.facebook.com/andriy.vytryhovskiy/posts/3051332761634514

https://www.nytimes.com/

Джерело.