facebook

Здирництво чи європейська реформа? Чому українці з нового року отримають дві платіжки за газ

З 1 січня 2021 року українці будуть платити за споживання природного газу по-новому. Зокрема, доведеться оплатити окрему платіжку за транспортування блакитного палива навіть у тому разі, коли людина ним не користувалася.

Як правильно оплатити нові платіжки, заощадити та не залишитися взимку без тепла розбирався GreenPost.


Що трапилося

6 березня 2020 року НКРЕП ухвалила постанову № 580 “Про внесення змін до Кодексу газорозподільних систем”. Згідно неї, аби визначити річний об’єм споживання конкретним платником природного газу (а це необхідно для того, щоб правильно розрахувати тариф на транспортування блакитного палива), увесь спожитий людиною газ за попередній рік розділять на 12 місяців та визначать постійну сталу.

Для прикладу. З жовтня 2019 року по кунець вересня 2020 року власник квартири з газовою плитою та газовою колонкою фактично спожив 170 куб метрів газу. Цей обсяг ділять на 12 місяців. У результаті отримують 14 кубометрів спожитого газу щомісяця.

Цей показник закладуть в тариф за доставку природного газу.

Нова система розрахунків має убезпечити побутових споживачів від ситкації, коли гроші, необхідні для ремонтних робіт на газопроводах, осідали в кишенях власників облгазів, вважає експерт з міжнародних енергетичних відносин Михайло Гончар.

“У дореформенний період і продажем ресурсу кінцевим споживачам, і доставкою газу займалися облгази. Зараз вони виконує суто функцію кур’єра – доставляють споживачеві закуплений ним обсяг газу”, – каже експерт.

Що це означає на практиці?

– Загалом, реформа малаб б зробити існуючу систему розрахунку за газ простою та зрозумілою. Адже раніше кошти, які споживач сплачував облгазу за користування й транспортування газу, виділялися на ремонт тих самих газотранспортних мереж по залишковому принципу. Більшість витрачалася на потреби кінцевих бенефіціарів цих структур. Розділення сфер відповідальності мало б припинити монополію.

Але на практиці залишається одна проблема: кінцеві бенефіціари облагазів та газзбутів – це часто одні й ті самі люди. І тоді може виникнути наступна ситуація. До прикладу, до Облгазу звернеться незалежний трейдер блакитного палива, йому можуть відмовити, пославшись на нестачу потужностей, бо для власника Облгазу він – чужий графець на ринку.

Чи не збільшить розділення платіжок за користування й транспортування блакитним паливом кількість небажаючих платити?

– Спочатку це. звісно, дезорієнтує споживача. Тим паче, що облгази не проводять роз’яснювальну роботу серед населення. Люди впевнені, що через розділення платежів відбулося нове здирництво. У перший час будуть борги, але несплата за газ не набуде тотального характеру. Кількість злісних неплатників від цього навряд чи суттєво збільшиться.

Відтепер українці будуть платити за транспортування навіть того обсягу палива, яке, фактично, не встигли використати. Це не являється порушенням прав споживачів?

– Ні, бо мова йде про аналог абонентської плати. Наприклад, всі ми сплачуємо гроші за користуванн помешканням. І робимо це, незважаючи на те, що три тижні були у відпустці й не користувалися своєю житловою площею.

Зрештою, якщо споживач категорично не хоче платити за доставку газу, він може відмовитися від цього вида палива й перейти на дрова, які, наприклад, буде сам доставляти до свого помешкання.


Що таке тариф за транспортування газу та як його вираховують

Тариф на розподіл – це вартість гарантованої доставки кубічного метру газу до споживача. За ці кошти газорозподільні мережі підтримують у належному стані, забезпечують безперебійну доставку блакитного палива в оселі та усувають аварійні ситуації у мережі. Також за ці кошти сплатять заробітну плату робітникам та встановлять газові лічильники населенню

Читайте також:  "Зустрілися дві самотності": у Києві авто таксі потрапили в епічну ДТП, фото

Розрахувати його кожен українець може самостійно. Для цього середній обсяг місячного спожитого газу за минулий рік необхідно помножити на тариф оператора ГРМ. Варто звернути увагу, що цей тариф для мешканців кожного регіону буде окремим. Це обумовлено багатьма факторами, серед яких, наприклад, фактичні обсяги споживання блакитного палива в тому чи іншому регіоні та протяжність магістральних газопроводів.

Хто з українців буде платити за природний газ навіть тоді, коли ним не користувався

Розраховуватися гривнею за транспортування природного газу до осель доведеться всім. Навіть тим українцям, у яких вдома є лічильник, який показує, що минулого місяця вони не використали жодного кубометру газу для своїх побутових потреб. Користувач, який підписав договір із поставником палива, платить за те, що в будь-який момент можете нею скористатися. Адже, незалежно від того, чи користувався він паливом, оператор ГРМ усе рівно використав ресурси, щоб газ надійшов до будинку споживача по справному газогону.


Єдиний вихід у випадку, коли людина не хоче платити за той ресурс, який вона не використовує, це розірвати укладений договір. Тоді квартиру чи будинок відріжуть від постачання газу й платіжки за транспортування більше приходити не будуть.

Ще складніша ситуація з тими користувачами, які щойно приєдналися до газорозподільних мереж, або з якихось причин визначити їх фактичний річний обсяг споживання не вдалося (наприклад, коли людина не розривала договір про постачання газу, але протягом кількох років не мешкала у помешканні й не обігрівала його газом).

Які платіжки прийдуть таким споживачам уже в січні наступного року пояснила екс-очільниця НКРЕКП Оксана Кривенко.

“У нас є споживачі, які приєдналися до газорозподільних мереж не з початку газового року, або не мають історії споживання газу за попередній період. Тому Кодексом газорозподільних мереж та іншими нормативними документами визначено, що, якщо фактичний період споживання менше 9 місяців або дані про річні обсяги споживання відсутні…Наприклад, коли відсутні показники лічильника або взагалі за минулий рік не споживався природний газ. При використанні природного газу для приготування їжі в середньому береться замовлена потужність на рівні 39 кубічних метрів”, – каже Кривенко.

Екс-очільниця НКРЕКП додала, для українців, які використовують природний газ для підігріву води та приготування їжі середньомісячний показник встановили у межах 126 кубічних метрів. Якщо ж газ використовується комплексно, в тому числі й для опалення домогосподарства, щомісяця за його транспортування доведеться платити ціну, яку нарахують за використання 314 кубічних метрів.

Кривенко наголосила, що ці норми дійсні лише для розрахунку тарифу за транспортування газу. Цей обсяг блакитного палива замовлятимуть наперед, щоб уникнути ситуації з нестачею чи перебоями в постачанні газу. Таку квитанцію потрібно буде сплачувати окремо. У другій квитанції, яку отримає споживач, будуть показники фактично використаних за місяць кубометрів. Саме таких, які зафіксував газовий лічильник.

Як ми інформували наших читачів раніше, на листопад у “Нафтогазі” знову є зміни. Компанія підвищила ціну на блакитне паливо з 4,7 до 6,33 грн за кубометр (тариф місячний). Для тих, хто хоче купити газ відразу на рік, замість 5,24 доведеться платити 6,45 грн за куб.

Джерело.



Категорії: