facebook

Математика вперше стане обов’язковою для випускників шкіл, щоб отримати атестат

До 15 грудня виші навчальні заклади мають сформувати правила прийому для вступу та визначити, які предмети потрібні на ту чи інші спеціальності. Тоді ж молодь зможе зорієнтуватися, які предмети має здавати під час зовнішнього незалежного оцінювання наступного року.
Як розповіла керівник Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк у ЗНО-2021 внесли зміни, інформує ЛОДА. Зокрема вони стосуються таких предметів як українська мова та література, а також математика.

Зокрема, вперше за увесь час українська мова винесена окремим предметом. Учасник ЗНО може обрати, що йому здавати: українську мову чи українську мову і літературу. Це різні предмети.


«Відповідь на запитання, що обирати, учень має шукати самостійно. До прикладу на спеціальність «архітектура і містобудування» потрібно результати з предмету «українська мова і література», а на спеціальність «будівництво і цивільна інженерія» – «українська мова». Зрозуміло, що українська мова і література є ширшим. Відтак, якщо учасник думає подавати документи на обидві спеціальності, то важливо розуміти, що в українській мові і літературі є також завдання з української мови»,- зазначила Лариса Середяк.

Освітяни очікують, що більшість абітурієнтів, все ж оберуть предмет «українська мова і література». Проте зазначають, якщо учень подається на технічні спеціальності і література там не вимагається, немає потреби її здавати.

Відтак, якщо учасник ЗНО-2021 обере українську мову, він писатиме предмет 150 хвилин. За нього отримає дві оцінки. Одну по 12-бальній шкалі для державної підсумкової атестації, другу – у 100-бальній для вступу до закладів вищої освіти.

Якщо обере українську мову і літературу отримає інший зошит, який буде виконувати 210 хвилин. За нього отримає три оцінки: 12-бальну з предмету українська мова для школи, 100 бальну з української мови для вишу та 100-бальну для вишу з української мови та літератури.

Читайте також:  Коронавірус – не ганебна хвороба, її нерозумно і небезпечно приховувати, - директорка Департаменту освіти

Внесли зміни й у предмет «математики». Зокрема, цього року вперше математика є обов’язковою для випускників шкіл для отримання атестату.

«Математика цього року буде у двох форматах. Рівень стандарту 150 хв – виконують всі для державної підсумкової атестації. Вперше в зошитах ЗНО будуть різні формули для допомоги випускникам. Це те про що діяти мріяли багато років. І другий зошит – профільний рівень, тривалість – 210 хвилин. Це є стандарт плюс відкриті завдання, задачі вирішення яких потребує додаткового часу. Тут також будуть формули», – розповіла Лариса Середяк.

Вона додає, що для вступу підходить лише профільний рівень предмету. Адже за стандарт учасник отримує 12 балів, а ця оцінка дозволить отримати лише атестат про закінчення школи.

Зазначимо, що реєстрація на ЗНО-2021 триватиме з 1 лютого до 5 березня 2021 року. Основна сесія запланована у період з 21 травня до 15 червня, додаткова з 29 червня до 16 липня.

Джерело.



Категорії: