facebook

Дружина народжує – час у відпустку: як в Україні зміняться правила чоловічого декрету

В Україні в декрет зможуть виходити і чоловіки, і жінки.
Український парламент прийняв проєкт закону Про внесення змін до деяких законодавчих актів про забезпечення рівних можливостей матері і батька по догляду за дитиною. Іншими словами – в Україні з’явиться нова відпустка і декрет для чоловіків.

Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українських телеканалів.
ак, Законопроєктом в Кодексі законів про працю України встановлюється, що одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів надається працівникам, а саме: чоловікові, дружина якого народила дитину; батькові дитини у разі, якщо він не перебуває в зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки; бабусі або дідусеві, або іншому повнолітньому родичеві дитини, яка фактично доглядає за дитиною, якщо мати (батько) дитини є одинокою матір’ю (батьком).
Відпустка при народженні дитини надається тільки одній з цих осіб. За бажанням матері або батька дитини їй (йому) надається відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку з виплатою за ці періоди допомоги згідно із законодавством.


Підприємства, установи та організації за рахунок власних коштів можуть надавати одному з батьків дитини частково оплачувану відпустку і відпустку без збереження заробітної плати по догляду за дитиною більшої тривалості.

Читайте також:  Гроші приготувала? – запитала жінка років 45, яка відкрила двері своїм ключем. Мало. Але, нехай. Доньку завтра приведу, заслужила

Відпустка по догляду за дитиною може бути використано повністю або по частинах також бабусею, дідусем або іншими родичами дитини, які фактично доглядають за ним, або особою, яка усиновила або взяла під опіку дитину, одним з прийомних батьків та батьків-вихователів.

Джерело.



Категорії: