facebook

Виклик швидкої по-новому: У МОЗ назвали основні пріоритети

Тепер в Україні діє чотири типи викликів.

У Міністерстві охорони здоров’я розтлумачили, як будуть діяти нові зміни виклику екстреної медичної допомоги, передбачені постановою Кабміну “Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події”. Про це це під час брифінгу розповіла заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Садов’як, повідомляє “Українська правда.Життя”.


За її словами, тепер відмінили розподіл громадян України на сільських та міських жителів, тому що “однозначно невідкладні стани протікають однаково, як в жителя села, так і міста”. Загалом в країні діє чотири категорії викликів, які передбачають різний час доїзду карети швидкої допомоги.

Критичний стан

“Наприклад, це зупинка дихання, це масивна кровотеча, це той стан, який загрожує насамперед життю пацієнта”, – пояснює Садов’як. У таких ситуаціях бригада повинна заїхати до пацієнта за 10 хвилин.

Екстрений стан

“Це випадок, коли несвоєчасне надання медичної допомоги може призвести до різкого погіршення стану здоров’я. Наприклад, порушення свідомості – це підозра на інфаркт чи інсульт”, – каже заступниця міністра і уточнює, що до таких людей швидка повинна їхати щонайдовше 20 хвилин.

Читайте також:  Нові правила карантину: Степанов розповів про запуск "пріоритетних годин"

Невідкладний стан

Це випадки, коли пацієнт не перебуває в критичному стані, проте потребує огляду медичного працівника. Дистпетчер, спілкується з пацієнтом, аналізує його стан.

“Наприклад, підвищення артеріального тиску, яке не несе загрозливих станів. Або, наприклад, підозра на пневмонію”, – зазначила Садов’як.

Про таке звернення можуть повідомити сімейного лікаря, передати цей виклик в центр первинної медико-санітарної допомоги. Якщо ж такі можливості відсутні, то бригада екстреної медичної допомоги все-таки може приїхати.

“Але це буде протягом певного періоду і це не буде бригада, яка виконує виїзди на екстрені і критичні випадки”, – додала заступниця.

Непрофільні виклики

Це стани, які не потребують безпосереднього огляду лікаря, тому диспетчер може порекомендувати щось дистанційно, залучивши лікаря екстреної медичної допомоги або все ж таки звернутися до сімейного лікаря.

Також у МОЗ розуміють, що встановлення таких нормативів на 100% не вплине на вчасне прибуття екстреної бригади медичної допомоги.

“Тому МОЗ працює над тим, щоб покращити матеріальну базу, тобто оновити наш автомобільний парк. Ми вже в очікуванні завершення процедури закупівлі для станцій невідкладної допомоги”, – пояснює Садов’як.

Джерело.



Категорії: