facebook

Заберуть зарплату, можуть виселити з квартири: в Україні почнуть вибивати борги по комуналці

Борги по комуналці в Україні будуть в прямому сенсі вибивати, якщо депутати приймуть скандальний законопроект, зареєстрований головою профільного комітету з питань соціальної політики Галиною Третьяковою.

Про це йдеться в матеріалі “Страны”.
Видання нагадує, що законопроект №3613 подали в Раду ще в червні цього року, а у вересні він був включений до порядку денного, але тоді його пригальмували. З огляду на широкий громадський резонанс, багато депутатів відкрито заявили, що не голосуватимуть за цей проект. З 17 листопада документ був в роботі в профільному комітеті, і, як видно, останній його схвалив, оскільки зараз він зареєстрований Третьяковою.


Якщо коротко, то гроші будуть вираховувати з зарплат, пенсій, а за прострочені платіжки можуть навіть накласти арешт на майно і забрати квартиру.
“По ідеї проект написаний на виконання зобов’язань України перед МВФ, які прописані в меморандумі – вирішення питання з боргами по комуналці. Але незрозуміло, чому такі борги відрізняються від іншої заборгованості. У нас діють цивільно-правові законодавчі акти, прописують як бути в разі господарських боргів. При цьому комуналку виводять в окремий закон, а борги за газ і воду прирівнюють до аліментів. Але аліменти – це борги батьків перед своїми дітьми. А борги по комуналці стосуються комерційних компаній. Фактично держава виступає лобістом комунальних монополістів. Заплати борги мамі Коболєва і спи спокійно”, – говорить глава Житлового союзу України Олександр Скубченко.

Експерти не виключають варіант, що проект можуть прийняти в першому читанні за умови його доопрацювання до другого читання. Але фактично його потрібно не допрацьовувати, а повністю переписувати, адже там що ні норма – то скандал.

Читайте також:  Індексація пенсій в Україні: нові дані

Так, за прострочені платежі можуть навіть накласти арешт на майно або забрати квартиру. На боржників будуть поширюватися всі обмеження, які зараз діють у відношенні аліментників. Експерти вже назвали закон “комунальним рабством”.

Як будуть вибивати борги?

Якщо на 1 жовтня 2020 року біля споживача є борги по комуналці, він буде змушений підписати договір про реструктуризацію, навіть без рішення суду.
У новому проекті крім стандартної пені (0,01% від суми боргу за кожен день прострочення або 3,65% річних) передбачені ще й штрафи. За борги, прострочені на рік – штраф 20% від суми заборгованості, більше двох років – 30%, три роки і більше – 50%.
У проекті пропонується застосовувати до боржників все ті заходи, які зараз діють у відношенні аліментників. Це, зокрема, стягнення боргу з зарплати (до 50%) і “інших доходів”, скажімо, проданого авто або ділянки, відсотків від депозиту (до 20%). Також пописано стягнення виконавчою службою майна або житла.
Ще один метод впливу на боржників – накладення заборони на керування транспортним засобом або виїзду за кордон.
У Міністерстві енергетики України заявили , що електроенергія для населення повинна подорожчати. Швидше за все нові тарифи слід чекати в першій половині 2021 року.

Джерело.



Категорії: