facebook

Посилення карантину під ялинку: Які заборони Україна отримала з 19 грудня і чим вони відрізняються від локдауну

Карантин посилюють, щоб уникнути неконтрольованого спалаху хвороби під кінець року.

Від сьогодні по країні посилено карантин, покликаний дещо знизити темпи поширення коронавірусу. Низка обмежень залишиться без змін, а деякі з них стануть більш жорсткими і плавно підведуть нас до нового локдауну одразу після Різдва.


Далі розповідаємо, які карантинні обмеження по Україні будуть оновлені та вступлять в дію з 19 грудня.

Карантинні обмеження, які діяли до 19 грудня

Обмеження, які діяли в Україні до сьогодні і збережуться з 19 грудня:

  • Перебування в громадському транспорті та громадських місцях без вдягнутої маски, а також перебування на вулиці без документів, що посвідчують особу.
  • Самовільне залишення місця ізоляції чи обсервації.
  • Проведення масових культурних, спортивних, соціальних, рекламних заходів за участі більше 20 осіб та недотримання дистанції у 1,5 м між учасниками.
  • Робота кінотеатрів та закладів культури із наповненістю понад 50% місць залу.
  • Перевезення в пасажирському транспорті більше пасажирів, ніж кількість сидячих місць (крім метро).
  • Проведення дискотек, робота нічних клубів та закладів громадського харчування 3 організацією дозвілля.
  • Розміщення в закладах харчування більше 4-х повнолітніх осіб за одним столом та коли відстань між столами менш ніж 2 метри.
  • Робота суб’єктів господарювання, в яких працівники не забезпечені масками, не нанесено маркування щодо дистанції між клієнтами в 1,5 метри, а відвідувачі не мають правильно вдягнутих масок.
  • Перетин кордону іноземцями без наявного поліса страхування.
  • Діяльність закладів з розміщення (крім готелів, реабілітаційних центрів для людей з інвалідністю, санаторно-курортних закладів).
  • Відвідування закладів освіти групами більше 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти.
  • Відвідування закладів освіти у разі, коли на самоізоляції перебуває більш ніж 50% учнів та персоналу закладу освіти.
  • Проведення планових заходів з госпіталізації (крім паліативної допомоги, допомоги породіллям, новонародженим, допомоги при пологах, лікуванні онкохворих, високоспеціалізована та інша невідкладна меддопомога).
  • Робота спортивних залів та фітнес-центрів, якщо в них перебуває більше однієї особи на 20 квадратних метрів.
  • Відвідування місць тимчасового тримання осіб, пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства і пунктів розміщення біженців.
  • Перетин КПВВ на тимчасово окуповані території ОРДЛО та Криму іноземцями без наявного поліса страхування.
  • Відвідування сторонніми особами закладів соцзахисту, в яких перебувають люди похилого віку, ветерани війни, особи з інвалідністю, психічними порушеннями.

Посилення карантину на святого Миколая

Втім уряд окремо запровадив перелік карантинних обмежень, які діятимуть з 19 грудня 2020 року по всій території України.

Буде заборонено:

  • Проведення в закладах освіти масових вистав, свят, концертів за участі дітей з більш ніж однієї групи/класу та за присутності відвідувачів.
  • Проведення в розважальних закладах та закладах громадського харчування святкових заходів, бенкетів, майстер-класів, публічних подій.
  • Приймання відвідувачів у музеях, на виставках, в галереях, якщо у залах присутні більше однієї особи на 10 кв. метрів.
  • Роботу закладів громадського харчування з 23:00 до 07:00 (крім доставки та замовлень навинос).
  • Проведення розрахункових операцій припиняється після 22:00. У ніч з 31.12 на 01.01 робота ресторанів та кафе буде дозволена до 01:00.
  • Проведення релігійних заходів: у приміщенні за умови присутності більше однієї особи на 5 кв. метрів, на відкритому повітрі за умови недотримання дистанції 1,5 метра між присутніми.
Читайте також:  Італія відкриває кордони з 3 червня

Що буде з карантином після Різдва

З 8 січня в Україні введуть посилені заходи, які триватимуть до 25 січня.

Передбачено заборону на роботу кафе, ресторанів, барів, крім доставки та замовлень “із собою”; магазинів непродовольчих товарів, кінотеатрів, фітнес-клубів, спортзалів, театрів, торговельно-розважальних центрів, за винятком закладів, що працюють у ТРЦ і продають харчові продукти, ліки, ветеринарні препарати, засоби гігієни та побутову хімію. Відправлять на канікули всі заклади освіти, крім дитячих садків.
Разом з тим продовжить працювати громадський транспорт, щоб люди могли їздити на роботу, та працюватимуть продуктові магазини, аптеки, банки, поштові оператори і готелі.

В Україні можуть ввести посилений карантин і раніше 8 січня за умови стрімкого зростання захворюваності на коронавірус. У Кабінеті міністрів України зазначили, що можуть почати посилений карантин раніше 8 січня. Це можливо, якщо кількість нових випадків захворювання на коронавірус стрімко збільшиться і сягне 32-35 тисяч нових хворих на день.

Лікар-інфекціоніст Юрій Жигарєв певен, що влада вирішила ввести локдаун з 8 січня, щоб уникнути соціального вибуху та адекватно закінчити діловий рік.

У Центрі економіки охорони здоров’я Київської школи економіки вважають, що локдаун необхідний Україні прямо зараз, без відстрочки на січень. Інакше це означає, що обмеження введуть тоді, коли вони зовсім не будуть ефективними, а навантаження на лікарні і лікарів буде критичним.

Статистика захворюваності на коронавірус по Україні

Останніми днями здається, ніби темпи поширення коронавірусу в Україні йдуть на спад, і локдаун видається непотрібним. Принаймні про це свідчать дані офіційної статистики Міністерства охорони здоров’я України.

Очільник МОЗ Максим Степанов так пояснює цю ситуацію – українці стали менше звертатися за проведенням ПЛР-тестувань, тому лабораторії не працюють на повну потужність.

“Як тільки побачили це зменшення звернень, ми змінили підходи до тестування. Відтепер робити ПЛР-тест будуть усім, хто має ознаки респіраторного захворювання, незалежно від того, чи відповідає ця симптоматика коронавірусній хворобі чи ні, для того щоб підтвердити або спростувати діагноз COVID-19”, – зазначив Степанов.

 

Джерело.



Категорії: