facebook

Гроші «ковідного» фонду пішли «наліво»? Що «нарили» аудитори економіка пандемії

Роботодавці отримували державну допомогу навіть після зняття карантинних обмежень.

Державна аудиторська служба України завершила ревізію Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Перевірка здійснювалась за період січня 2017 року до серпня 2020 року. Окреме місце у громіздкому звіті, який складається з cотні сторінок, посіла перевірка цільових витрат з так званого фонду Covid-19. Вони призначались на підтримку безробітних в умовах карантину: роботодавці і працівники, звичну діяльність яких на початку весни 2020-го порушив карантин, могли розраховувати на фінансову подушку від держави.


Філософія державної підтримки мала таку логіку: із фонду Covid-19 до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття передбачалося виділити 6,97 млрд грн з них 5,67 млрд грн – безповоротно і 1,28 млрд грн – на поворотній основі. За травень-серпень цього року Фонд на випадок безробіття одержав 6,49 млрд. «ковідних». Із цих коштів до територіальних центрів зайнятості дійшло 5,46 млрд грн для забезпечення своєчасної виплати допомоги із безробіття та виплати допомоги із часткового безробіття на час карантину.

Читайте також:  Коли пенсіонери отримають довгоочікувану “карантинну тисячу”: названа дата

Зі звіту аудиторів випливає, що на допомогу від держави могли розраховувати близько 500 тис. працівників, які опинилися під загрозою звільнення через карантин. Обов’язковими умовами було те, що розмір допомоги не перевищуватиме 4723 грн (це розмір мінімальної зарплати на початок 2020 року – «Главком»).

Дані Державної аудиторської служби

Водночас, як засвідчила перевірка держаудитслужби, роботодавці, які одразу відновили діяльність після зняття карантинних обмежень, протягом червня-серпня продовжували отримувати допомогу із часткового безробіття. Як не парадоксально, але допомогою з «ковідного» фонду також скористалися підприємства, які не підпадали під дію «карантинної» постанови Кабінету міністрів.

Джерело.



Категорії: