facebook

Кава з присмаком бетону: в Україні активно продають фальсифікат

Швидко відрізнити підробку від оригіналу не завжди можуть навіть фахівці.

Ринок кави в Україні – один з найприбутковіших. Ціни на натуральну каву – високі. Тому українці шукають, де купити подешевше. А попит завжди народжує пропозицію – так на прилавках з’являється “кава” з присмаком бетону.


Кореспондент “Сьогодні” Віталій Литвин дізнавався, як підробляють каву.

Нещодавно Кіберполіція викрила шість підпільних цехів з виробництва підробленої кави. Вони виробляли 10 тисяч пачок на тиждень. Фальшивку продавали через інтернет-майданчики. Правоохоронці вилучили 9 тонн кави і 150 упаковок відомих брендів. Правовласники понести втрати мінімум на 5 млн гривень.

“Таку каву виробляли у бетономішалках. Там були залишки бетону. Потім продукт фасували по упаковках відомих брендів”, – розповідає експерт Європейської Бізнес Асоціації Сергій Вербов.

Як підрахував бариста Юрій Жицький, таким нехитрим способом ділки отримують прибуток в розмірі 500-600%.

І, дійсно, на одному з популярних сайтів оголошень продають каву під відомим брендом за незвично низькою ціною. У супермаркеті пачка коштує 169 гривень, а в інтернеті – 80 гривень. Але і це ще не все. При зустрічі з продавцем вартість стає ще нижчою – 75 гривень.

Читайте також:  Мутований коронавірус вже в Україні: як визначили штам вірусу

“З нинішніми технологіями з’явилося багато можливостей підробляти каву. Але я вам можу сказати точно, що к 95% випадків можна відрізнити підробку від оригіналу візуально. Навіть не відкриваючи пачку”, – говорить бариста.

Виявилося, що наш випадок – ті самі 5%, коли по пачці нічого не визначити. Проблема в тому, що у цього бренду дуже багато варіантів упаковки, пояснює Олександр. Тому експерт переходить до експертизи самого продукту.

“Чесно? Я б сказав, що це – два оригінали”, – дивується фахівець.

Тому з питанням, де ж справжня кава, ми вирушили до офіційного дистриб’ютора.

“Тут не все так однозначно. Ми самі не можемо сказати точно, наскільки ця кава контрафактна, контрабандна або, можливо, це – оригінал. Завжди потрібно орієнтуватися на ціну”, – говорить маркетинг-директор компанії Інна Сірченко.

Як не потрапити на фальсифікат? Все просто: купувати в супермаркетах або офіційних точках продажу. Тоді, якщо у кави буде присмак бетону, ви хоча б зможете направити претензії. І стосується це не тільки кави.

“Найбільше підробляють каву, спеції, молочні продукти, мед, ікру, алкоголь. Майже 50% фальсифікату реалізується через інтернет”, – попереджає Вербов.

Джерело.



Категорії: