facebook

Чому деякі завзяті курці не хворіють на рак: знайшли просте пояснення

Є люди, які дотримуються усіх правил здорового способу життя, але все одно хворіють на рак. А буває й навпаки – курці з багаторічним стажем можуть так і не захворіти на онкологічні захворювання. Вчені давно намагалися це пояснити й нарешті знайшли причину.

Вчені з Китаю та Канади виявили, що високі або низькі ризики розвитку раку є вродженими. Науковці визначили 7 так званих генетичних “відбитків”, які або захищають від розвитку раку впродовж усього життя або ж підвищують ймовірність виникнення хвороби. Дослідження опубліковане у журналі Science Advances.


Перш ніж це виявити, вчені проаналізували геноми майже 10 тисяч хворих на рак і близько 16 тисяч здорових людей. Пацієнти з першої групи хворіли на поширені види раку, враховуючи рак легенів, підшлункової та щитоподібної залоз, грудей, мозку, шлунку та кісток. Загалом було охоплено 22 види онкологічних захворювань.

Читайте також:  Вчені знайшли новий спосіб боротьби з раком: “для цього потрібно …”

За допомогою штучного інтелекту науковці провели аналіз геномів клітин зародкових ліній, які визначають генетичний матеріал майбутнього потомства.

Ми вважаємо, що дитина народжується з геномним патерном зародкової лінії, який не змінюється впродовж життя і визначає нижчий або вищий ризик раку… Є люди, які можуть курити й вести нездоровий спосіб життя, але при цьому не хворіють на рак. Наше відкриття може пояснити цей феномен,
– розповів автор дослідження Едвін Ванг з Університету Калгарі.

Загалом дослідники виявили 1 “відбиток” ДНК, який захищає від раку і ще 6, які підвищують ймовірність його виникнення впродовж життя.

Перш ніж впроваджувати діагностику в клінічну практику, необхідно провести більше відповідних досліджень. Але вчені переконані, що невдовзі геномна медицина зробить прогнозування ризиків раку точнішим й простішим.

Джерело.