facebook

Якщо потрібно дві дози: медики розповіли, чи можна “змішувати” вакцини від коронавірусу

Керівник відділу імунізації міністерства охорони здоров’я Великобританії Мері Рамзі повідомила, що не рекомендується змішувати вакцини від коронавірусної інфекції COVID-19. Про це вона розповіла під час зборів уряду. За її словами, змішування вакцин проти COVID-19 може призвести до непередбачуваних наслідків.

Про це повідомили на CNN.


Доктор Мері Рамзі зазначила, що якщо у пацієнта перша доза – це вакцина Pfizer, йому не слід вводити вакцину AstraZeneca, і навпаки. Незважаючи на це, влада Великобританії дозволить людям в рідкісних випадках робити щеплення від коронавірусної інфекції COVID-19 різними вакцинами, не дивлячись на відсутність даних про ступінь імунітету, що забезпечується змішуванням доз.

Читайте також:  Дослідження: коронавірус може спричинити втрату слуху

На Туманному Альбіоні дозволили використовувати вакцини Pfizer, BioNTech, а також препарат під назвою AstraZeneca. Дозвіл на використання цих вакцин було отримано 30 грудня 2020 року. В інструкції, яка була опублікована на порталі Міністерства охорони здоров’я, сказано, що рекомендується вводити вакцину двома дозами, але дотримуючись інтервалу мінімум 21 день для Pfizer і BioNtech, і 28 днів для AstraZeneca.

Представники центру з контролю і профілактики захворювань відзначили, що дозволені вакцини від коронавірусної інфекції не взаємозамінні між собою або з іншими препаратами. Безпеку і ефективність змішаних вакцин не перевіряли. Саме тому змішувати вакцини не рекомендується.

Джерело.



Категорії: