facebook

На Буковині матір загиблого в АТО домоглася перерахунку пенсії через суд

Жінці відмовляли провести перерахунок, тому довелося звернутися до суду.
До Чернівецького місцевого центру з надання Безоплатної правової допомоги звернулася чернівчанка Світлана. Вона розповіла, що у 2014 році її син – оперативний співробітник Центру спеціальних операцій «Альфа» СБУ – загинув під час військових дій в зоні проведення АТО. Того ж року їй надали статус члена сім’ї військовослужбовця, як матері загиблого. У 2017 році жінку перевели з пенсії за віком на пенсію в разі втрати годувальника у розмірі 70% грошового забезпечення її сина. Про це повідомили у ІА АСС з посиланням на БВПД.

Пані Світлана дізналась, що з 5 березня 2019 року набрало законної сили рішення Окружного адміністративного суду Києва у справі про перелік видів грошового забезпечення, які обов`язково повинні включатися до довідки про розмір грошового забезпечення та які в подальшому повинен враховувати Пенсійний фонд під час обчислення пенсії та проведення її перерахунку. Отже, жінка мала право на перерахунок пенсії з урахуванням розміру посадового окладу, окладу за військовим (спеціальним) званням та відсоткової надбавки за вислугу років, а також додаткових видів грошового забезпечення її загиблого сина. Проте у Пенсійному фонді їй відмовили.


Коли проводиться перерахунок пенсії

Адвокат Оксана Буряк, яку Чернівецький місцевий центр з надання БВПД призначив допомогти пані Світлані, вважає таку відмову протиправною. Правчиня звернулася до Чернівецького окружного адміністративного суду з позовною заявою. Суд задовольнив позов пані Світлани сповна і зобов’язав Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області здійснити перерахунок та виплату позивачці пенсії з 1 квітня 2019 року на підставі поданої Управлінням СБУ у Чернівецькій області довідки про розмір грошового забезпечення сина з врахуванням усіх наданих йому видів надбавок та премій. «Право на пенсію в разі втрати годувальника мають непрацездатні члени сімей загиблих, померлих або таких, що пропали безвісти військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за Законом України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, які перебували на їх утриманні. Усі призначені за цим Законом пенсії підлягають перерахунку у зв`язку з підвищенням грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом на умовах, у порядку та розмірах, передбачених Кабінетом Міністрів України, – пояснює Оксана Буряк. – Перерахунок пенсій у зв`язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на такий перерахунок, або у зв`язку з введенням для зазначених категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством, не проведений з вини органів Пенсійного фонду України та/або державних органів, які видають довідки для перерахунку пенсії, проводиться з дати виникнення права на нього без обмеження строком».

Читайте також:  Народила і поклала у пакет, щоб задихнулася: студентка у Львові по-звірячому вбила новонароджену дівчинку

Що є підставою для перерахунку пенсії

Раніше призначених пенсій «Такою підставою може бути як відповідна заява пенсіонера та додані до неї документи, так і рішення, прийняте Кабінетом Міністрів України, про що державні органи, визначені Порядком №45, повідомляють Пенсійний фонд України, – продовжує правчиня. – Відтак, уповноважені структурні підрозділи зобов`язані у п`ятиденний термін після прийняття відповідного нормативно-правового акта, на підставі якого змінюється хоча б один із видів грошового забезпечення для відповідних категорій осіб, або у зв`язку з уведенням для зазначених категорій військовослужбовців нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством, повідомити про це орган, що призначає пенсії. Далі Пенсійний фонд протягом п`яти робочих днів після надходження такого повідомлення подає до відповідних уповноважених структурних підрозділів списки осіб, яким необхідно провести перерахунок пенсії (додаток 5). Після одержання списків осіб уповноважені структурні підрозділи зазначають у них зміни розмірів грошового забезпечення для перерахунку раніше призначених пенсій і в п`ятиденний строк після надходження передають їх до відповідних органів, що призначають пенсії».

Джерело.



Категорії: