facebook

Декорації для Зеленського вартістю у пів мільярда гривень

Свого часу граф Потьомкін побудував уздовж маршруту цариці Катерини південними районами України декоративні села. Обман вдався на славу. Цариця повернулася до столиці впевнена в господарських талантах свого фаворита і в тому, що завойований південь її імперії процвітає. Схоже, цей фокус хочуть повторити фаворити з оточення Володимира Зеленського. Центральне сховище відпрацьованого ядерного палива, про завершення якого так багато говорили напередодні, стане потьомкінськими декораціями для Президента України.

Для тих, хто уважно стежив за подіями навколо будівництва ЦСВЯП, не є секретом, що більшу частину цього року на об’єкті не відбувалося жодних робіт. Головною причиною цього були спроби менеджменту НАЕК «Енергоатом» провести потрібні тендерні процедури під заздалегідь визначеного виконавця. Ним мала стати одна з дочірніх компаній корпорації «УКРБУД» скандально відомого забудовника Максима Микитася, який досі знаходиться під слідством через низку крупних афер.


Антимонопольний комітет кілька разів скасовував тендери, але в тій чи іншій формі компанії Микитася все одно з’являлися на горизонті, як тільки мова заходила про необхідність будівництва ЦСВЯП.

Шматок надто ласий, адже йдеться про майже пів мільярда гривень, які держава готова виділити на будівництво стратегічного для країни сховища відпрацьованого ядерного палива.

Ситуація дійшла до абсурду. З одного боку, керівництво НАЕК «Енергоатом», боячись позбутися посад, доповідало в ОПУ про свої успіхи в будівництві ЦСВЯП і запевняло, що його встигнуть завершити до кінця 2020 року. З іншого – надто сильне бажання запустити руки в кишені платників податків і проштовхнути «потрібного» підрядника.

І вихід знайшли! Президенту покажуть декорації ніби готового сховища, а тим часом гроші вже вивели у готівку, правоохоронні органи можуть це легко перевірити.

Враховуючи довірливість Зеленського, це буде не складно. Якщо цариця Катерина повірила у декоративні села Потьомкіна, то куди менш досвідчений у державних справах Володимир Зеленський теж має повірити красивій картинці. Головне – провести його мають за продуманим маршрутом.

За нашою інформацією, провернути фокус з Зеленським планують уже завтра 22 грудня. І, що прикметно, Міністерство енергетики відмовилося від участі у відкритті, тому що вважають об’єкт недобудованим. Не приїдуть і представники посольства США, хоча саме технологія Holtec International є основною технологією зберігання відпрацьованого ядерного палива. Тобто для всіх потенційних учасників історія з відкриттям недобудованого ЦСВЯП виглядає досить-таки токсичною.
Але звернемось до документів. Будь-який спеціаліст у галузі тендерної документації скаже, що визначені в ньому умови занадто лояльні до підрядника.

Читайте також:  Завдали збитків на 12 млн: СБУ викрила масштабні розкрадання в “Укрзалізниці”

Очевидно, що тендерний комітет за жодних обставин не міг би допустити підписання такої угоди. Очевидно, що узгоджені вони всупереч процедурам під «свою» компанію. Крім того, подив викликає і графік робіт, визначений у додатку, що є невід’ємною частиною договору з підрядником. У ньому чітко видно, що більша частина робіт припадає на 2021 рік.

Але, як не дивно, компанія «Енергоатом» уже офіційно заявила про завершення будівництва ЦСВЯП.

Ми стали свідками дива. Договір з компанією «БК КБР» підписаний 9 грудня, а через якихось десять днів усі роботи за контрактом на пів мільярда гривень були завершені.


По суті, якісь мінімальні роботи там дійсно розпочали, але до завершення ще дуже далеко. Елементарно немає навіть системи фізичного захисту, що створює пряму небезпеку для відвідувачів об’єкта.

Цікаво, що більшу частину коштів уже вивели на рахунки компанії підрядника у вигляді авансу, а він їх, у свою чергу, вже перевів через підставні компанії у готівку.


Напрошується висновок, що вся ця затія самим її організаторам (експерти називають прізвища Германа Галущенка і Олега Боярінцева) видається достатньо ризикованою і вони дуже поспішають провернути аферу чим швидше.

Приїзд Президента – це лише своєрідне освячення першою особою всіх вищеописаних махінацій.

Практично Зеленський стане політичним прикриттям афери. Адже відкривати кримінальні справи проти керівництва НАЕК «Енергоатом» чи фірми підрядника після того, як голова держави особисто перерізав стрічку на ніби добудованому сховищі, буде з політичної точки зору самогубством для Президента.

Отже, Зеленському за жодних обставин не варто їхати відкривати ЦСВЯП, натомість набагато краще було б організувати якісну перевірку правоохоронними органами всіх обставин підписання угоди з «БК КБР», тим паче, що компанія, якій держава віддала пів мільярдний контракт, з’явилася ні звідки, і немає жодного досвіду будівництва об’єктів такого рівня складності.

НАБУ, ДБР, СБУ, Офіс Генерального прокурора (раніше – Генеральна прокуратура) мають негайно дати свої висновки і суспільству, і, що найважливіше, на стіл Президенту Зеленському, адже саме його намагаються підставити і втягнути в наймасштабнішу корупційну історію всіх часів.

Хочеться вірити, що Володимир Зеленський не настільки довіряє оточенню і не стане політично кришувати злочин на пів мільярда.

Джерело.



Категорії: