facebook

Маршруткам прийшов кінець: в Раді зареєстрований законопроект

У законопроекті йдеться, що частина громадського транспорту за своєю конструкцією та пасажиромісткістю морально застаріла.
У Верховній Раді зареєстровано законопроект №4383, що пропонує нову модель громадського транспорту, відповідно до якої, використання старих маршруток стане неприйнятним.

Про це повідомляє глава Мінінфраструктури Владислав Криклій.


У пояснювальній записці до цього законопроекту зазначається, що «темпи оновлення парку рухомого складу автомобільного транспорту приватних перевізників не відповідають потребам сучасності» і «частина транспортних засобів, які обслуговують міські автобусні маршрути, за своєю конструкцією та пасажиромісткості морально застаріли».

«Більшість рухомого складу міст України – це автобуси, місткість яких не перевищує 22 пасажирських місць і термін експлуатації яких становить понад 10 років, тобто маршрутки», – йдеться в поясненні до законопроекту.

Серед причин такого становища перераховуються:

нестабільність економіки в країні,
різке зростання вартості валюти,
високі відсотки банківських кредитів,
постійне збільшення цін на пально-мастильні та комплектуючі матеріали в умовах регульованих тарифів.
Чтайте також: “Соратник” Зеленського програв у карти 100 тисяч доларів. ЗМІ опублікували розписку
Першим проблемним питанням у сфері пасажирських перевезень автотранспортом названий недолік сучасних великогабаритних, зокрема низькопольних, транспортних засобів для задоволення потреб споживачів транспортних послуг, в тому числі осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Читайте також:  Терміново!Ляшко готує диверсію проти Зеленського...

Законопроект визначає новий термін – «суспільно важлива послуга з перевезення пасажирів». Відповідно до законопроекту, це «послуга з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, становить загальний економічний інтерес».

У законопроекті сказано, що суспільно важливі послуги з перевезення пасажирів повинні здійснюватися автобусами, пристосованими для перевезення пасажирів з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, перш за все тих, які пересуваються в інвалідних колясках.

Також такі автобуси повинні бути обладнані пристроями зовнішнього звукового інформування пасажирів з вадами зору про номер і кінцевій зупинці маршруту, звуковими та візуальними (текстовими) системами в салоні для інформування пасажирів з вадами зору та слуху про зупинки і GPS-трекера.

Відзначається, якщо депутати проголосують за законопроект, то маршрутки, які зараз здійснюють більшість перевезень в українських містах, які не будуть відповідати нормам закону.

Джерело.



Категорії: