facebook

Зеленський консервує газову монополію Фірташа

Держрегулювання ціни постачання природного газу населенню суперечить Закону “Про ринок природного газу”. Влада консервує газову монополію олігарха Дмитра Фірташа під гаслом боротьби з нею. Про це повідомляє ZN.UA.

Уряд тимчасово, до 31 березня, встановив граничну ціну на газ для роздрібних споживачів на рівні 6,99 грн за кубометр.


У законі зазначено, що ціни на газ — вільні. Уряд упроваджує регулювання цін на газ у незаконний спосіб і не маючи на це повноважень. Як наслідок, це може завершитися блокуванням постанови в суді та подальшим її скасуванням, невиконанням газовиками вимог постанови без юридичних наслідків для них, стягненням газовими компаніями збитків з держави за незаконне втручання в ціни з подальшим їх відшкодуванням за рахунок громадян, зокрема через включення до комунальних тарифів тощо, йдеться в публікації.

По-друге, уряд не дає відповіді на запитання: як каратимуть газовиків, якщо вони продаватимуть газ населенню дорожче за 6,99 грн?

Газовики можуть маніпулювати для збільшення кінцевої ціни до тих самих 10 грн. Наприклад, ціна газу може бути встановлена ними на рівні 6,99 грн, але щоб його купити, треба буде оплатити зверху 3 грн за якісь інформаційно-консультаційні послуги, або ті ж самі температурні коефіцієнти, або як відшкодування витрат на його транспортування. Формально норму постанови буде виконано, проте фактично для населення газ так і не здешевіє.

По-третє, запровадження державного регулювання цін під час сезонних стрибків зростання вартості газу — не боротьба, а консервація газової монополії Фірташа. Оскільки змінити газзбут Фірташа на іншого постачальника може тільки сам споживач, і процедура зміни не така проста, то в українця має бути мотивація витратити на це час. Найкраща мотивація — гроші. Найефективніше вона працює в зимовий період, коли різниця в цінах різних постачальників найвідчутніша. Встановлюючи однакову для всіх постачальників ціну в пікові періоди, держава вбиває таку мотивацію та самотужки захищає постачальників фірташівського дорогого газу від втрати клієнтської бази.

Читайте також:  «Весна прийде, будемо садити»: У Зеленського натякнули на ув’язнення глави МОЗ Супрун. Різка заява!

Будучи ще й великими імпортерами, компанії Фірташа, закупивши влітку дешевий газ, мають змогу “пересидіти” тимчасове цінове регулювання без значних втрат, а от нові гравці, які щойно вийшли на цей ринок, щоб створити конкуренцію для монополіста, не так міцно стоять на ногах, тож для них місяці “карантинних” цінових обмежень можуть стати останніми — заробіток суттєво знизиться, а нові споживачі не прийдуть.

У держави може бути один-єдиний правильний шлях у цих умовах — розвиток конкуренції на ринку газу та оперативне припинення зловживань. Повноваження в цій частині мають Антимонопольний комітет і Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, повідомляє ЗМІ.

Влада насправді безсила у відносинах з олігархами, бо здебільшого їсть з їхніх рук.

Доки президент Володимир Зеленський, який в уявленні українців сконцентрував усю владу в країні у своїх руках, не почне справжньої деолігархізації, подібні кризи виникатимуть постійно та тягнутимуть нас дедалі сильніше й сильніше на дно. Зараз Зеленський не має достатнього впливу і влади в країні, щоб це зробити, йдеться у публікації.

Джерело.



Категорії: