facebook

Українців збираються штрафувати за кондиціонери

В Україні мають намір ввести штрафи за неправильно встановлені кондиціонери. Вони можуть торкнутися як громадян, так і посадових осіб підприємств і установ, які є власниками приладів охолодження.

Відповідний законопроект №4619 зареєстрували 21 січня. Сьогодні, 25 січня, його роздали парламентаріям для ознайомлення. Ініціатором внесення змін до Кодексу про адмінарушеніях виступив нардеп від “Слуги народу” Сергій Гривко.


Йдеться про відвід конденсату. У пояснювальній записці автор зазначає, що іноді власники розміщують кондиціонери так, що конденсат капає на голови перехожим, балкони квартир, даху сусідніх будинків, створюючи при цьому шум. До того ж вітер розносить краплі. І не можна виключити, що конденсат не містить забруднюють навколишнє середовище речовин.

Подібні дії часто ведуть до конфліктів, і особи, чиї інтереси порушуються, намагаються домогтися справедливості в судах.

Як зазначив Гривко, на даний момент ніяких вимог щодо відведення конденсату на рівні законів немає, а відповідальність не передбачена.

Нардеп також пропонує затвердити місця, пристосовані до відведення конденсату:

Читайте також:  Бізнес відзавтра зможуть штрафувати за відсутність масок у клієнтів і персоналу

дощова каналізація;
побутова каналізація;
резервуари, які обладнані і розміщені таким чином, щоб збирати конденсат і не допускати його витоку або поширення іншим способом.
У разі прийняття закону за перше порушення передбачається штраф в 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1,7 тис. Грн). За повторне зафіксоване протягом року – вже 200 нмдг (3,4 тис. Грн).
Пропонована дата вступу документа в силу – 1 червня 2021 року, аби у порушників був час виправити ситуацію.

Раніше експерти розповіли, як можна заощадити на комунальних послугах, в тому числі на електроенергії. Наприклад, брудний або несправний кондиціонер буде тягнути в рази більше е / е і при цьому не охолоджувати. Ще одна причина неефективної роботи – проблеми з фреоном. Тому за якість його роботи потрібно постійно стежити.

Джерело.



Категорії: