facebook

В Україні хочуть встановити щорічний дедлайн на підвищення пенсій

Кабінет міністрів України на засіданні у середу, 27 січня, підтримав рішення, яким пропонує з 2022 року встановити щорічну індексацію пенсій не пізніше 1 березня. Про це у своєму Telegram-каналі написав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, передає УНН.

Цитата


“Сьогодні ми затвердили відповідний законопроект, який має на меті вдосконалення пенсійного законодавства і відповідно зростання пенсійного забезпечення громадян… Ми пропонуємо зробити все прозоро та встановити чіткі терміни, коли повинна відбуватись індексація”, — написав Шмигаль.

Деталі

Законопроектом також пропонується врегулювати несправедливість, коли окремими категоріям громадян пенсії просто не індексувалися.

Що було раніше

Міністерство фінансів у червні минулого року повідомило, що планує продовжити індексацію пенсій у 2021 році. Пенсії в Україні в 2021 році в уряді планують підвищувати в декілька етапів. Перший стартував з початком січня. У ПФУ кажуть, для 2,3 млн громадян.

Тим часом дефіцит Пенсійного фонду за підсумками 2020 року досягнув 13,2 млрд грн.

Читайте також:  “Безкоштовна комуналка для пенсіонерів”: У Зеленського зробили гучну заяву. Українці вражені

Позики на покриття браку коштів на фінансування виплат ПФУ надають з Єдиного казначейського рахунку. І, за даними Держказначейства, на 1 січня 2021 року борг Пенсійного фонду перед ним сягав 62,08 млрд грн, з яких майже 14,03 млрд грн – за позиками 2020 року, тоді як на початок минулого року загальний борг становив 49,2 млрд грн.

У бюджетному комітеті ВР зазначали, що фінансовий стан Пенсійного фонду у 2020 році значно погіршився та продовжує збільшуватися його залежність від ресурсів державного бюджету та позик за рахунок ЄКР.

Водночас, уряд запропонував у фінальній версії Бюджету-2021 зменшити видатки на трансферт Пенсійного фонду на 8,5 млрд грн. У бюджетному комітеті на це зауважували, що “пропозиція уряду вбачається недостатньо аргументованою,.. а в 2021 році ймовірно виникне необхідність збільшувати видатки державного бюджету для Пенсійного фонду”.

Джерело.



Категорії: