facebook

Планували немислиме! Гройсмана і Яценюка викрили – документи побачили всі. Шокуючий вчинок

Після окупації Криму український уряд планував продавати туди воду. Про це свідчить протокол наради, яку 28 березня 2014 провів тодішній віце-прем’єр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

Копії документа “Радіо Свобода” надав політик Андрій Сенченко, який з березня по вересень 2014 виконував обов’язки заступника голови Адміністрації Президента України.


Він називає себе ініціатором перекриття Північно-Кримського каналу, через що окупований Крим залишився без дніпровської води.

За словами Сенченка, навесні 2014 депутат Держдуми Росії намагався дати йому хабар за відновлення подачі води в Крим. Все сталося в офісі українського бізнесмена, прізвище якого він відмовився назвати.

“Той підприємець не хотів брати в цьому участі, але хотів якось прислужитися. У режимі тет-а-тет заступник голови бюджетного комітету Держдуми Росії на прізвище Хор каже мені: “Треба відкрити воду в Крим”.

– Я говорю: “Води не буде”. – Він каже: “Ну, як це не буде? У нас є аргументи “. – Я говорю: “Води не буде”. – Він бере серветку (стіл був накритий для чаю і кави), пише “20” – я не реагую. Він додає шість нулів – я не реагую. Він ставить значок американського долара – я не реагую. Він каже: “Ну, тоді ми знайдемо двері, за якими нас зрозуміють”, – згадує Сенченко.

Політик розповів, що відразу після цієї розмови вирушив на телешоу “Шустер Live”, яке навесні 2014 виходило на телеканалі “Перший національний”.

“Я поїхав до Савіка Шустера і прямо в ефірі сказав:” По Києву представники Кремля носять сумку з 20 мільйонами доларів (це приблизно 20 кг грошей – великий такий рюкзак). Якщо ви почуєте від когось із українських чиновників ідею відновити подачу води до Криму – знайте, що вони взяли ці гроші “, – додає Сенченко.

Як розповідає Сенченко, спроби відновити поставки води на окупований півострів на цьому не закінчилися.

“Потім була нарада у віце-прем’єра, міністра регіонального розвитку Гройсмана, де він роздавав доручення керівнику Держводагентства, міністрам екології, економіки і фінансів негайно відновити поставки води в Крим. Я подзвонив Гройсману (тоді наше становище у владі це дозволяло), накричав на нього – він сказав: “Ні-ні, Андрій, більше ніколи в житті такого не буде, це трагічна помилка”, – розповідає політик.

Ця нарада про “Питаннях фінансово-економічного забезпечення та режимі роботи Північно-Кримського каналу в 2014 році” відбулося 28 березня, через 12 днів після невизнання Україною і світом кримського “референдуму”.

“Держводагентство: невідкладно забезпечити безперебійну подачу води по Північно-Кримському каналу: в одноденний термін направити листи суб’єктам господарювання Автономної Республіки Крим з пропозицією укладення договорів з Управлінням Північно-Кримського каналу на поставку води та визначення умов проведення розрахунків за неї”, – йдеться в другому пункті протоколу.

Читайте також:  Викладачка з Києва, яка називала війну на Сході України: “громадянською” – нарікає, що її хочуть звільнити з університету

“Опрацювати питання щодо розробки механізму взаєморозрахунків, встановлення тарифу на подачу води по Північно-Кримському каналу в Автономну Республіку Крим і визначення економічно обґрунтованої ціни за відповідні послуги”, – зазначено в п’ятому пункті протоколу, підписаного тодішнім віце-прем’єр-міністром України, міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимиром Гройсманом.

Екс-глава Держводагентства Василь Сташук, який обіймав посаду з 2010 до 2014 року і був люструвати підтвердив, що уряд готувався поставляти воду окупованому Криму.

“Я знаю, що була комісія, яка засідала з приводу тарифу на випадок подачі води. Здається, там була або гривня, або дві гривні (вартість послуги за поставку одного кубометра води – ред.) “, – розповів Сташук” Радіо Свобода “.

13 квітня 2014 тодішній виконувач обов’язків президента України Олександр Турчинов оголосив, що Рада нацбезпеки і оборони почала антитерористичну операцію на сході країни.

“Ми не дамо Росії повторити кримський сценарій в східному регіоні України”, – заявив він.

8 травня 2014 року тодішній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив акціонувати Північно-Кримський канал.


“Прошу опрацювати питання про можливість створення публічного акціонерного товариства, частка держави в статутному капіталі якого становить 100%, на базі майна Управління Північно-Кримського каналу. Про результати в термін проінформувати Кабінет Міністрів з відповідними узгодженими пропозиціями. Гройсману В.Б. “, – йдеться в дорученні за підписом Яценюка.

“Радіо Свобода” направило запит екс-прем’єру і отримало відповідь від його прес-служби.

“Державне агентство водних ресурсів України як центральний орган виконавчої влади, дії якого координувалися Кабінетом Міністрів на чолі з Арсенієм Яценюком, обмежило поставки води в Крим в квітні 2014 року. 13 травня 2014 Держагентство водних ресурсів офіційно повідомило, що припинило поставки води в Крим. Зазначені дії уряду є фактами, що свідчать про реальну позицію і діях Арсенія Яценюка з цього питання. Будь-які припущення, домисли і фантазії кого-небудь про якісь інші наміри прем’єр-міністра Яценюка є особистими припущеннями, домислами і фантазіями окремих осіб “- відповіли у екс-прем’єра.

У лютому 2020 колишній народний депутат України Сергій Хлань з посиланням на свої джерела заявив, що уряд України має намір об’єднати Каховський магістральний і Північно-Кримський канали в єдине публічне акціонерне товариство “Води Таврії”. Все це – нібито “для полегшення процедури подачі води до Криму”.

Кабінет Міністрів України 26 серпня 2020 схвалив законопроект “Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації”. Згідно з цим документом, управління Північно-Кримського та Головного Каховського магістрального каналів не підпадають під приватизацію.

Джерело.



Категорії: