facebook

“60 гривень за долар?”: експерт розповів, чи станеться стрімкий стрибок курсу валют

Деякі експерти насторожено стежать за курсом долара і діляться міркуваннями про те, якої позначки може стягнути вартість американської валюти.


Як інформує “Телеграф”, на думку економічного експерта Олексія Куща, це може негативно вплинути національну валюту щодо долара та призвести до зростання курсу долара до 60 гривень.

“Маховик девальвації завжди розкручується на міжбанку і потім підхоплюється на готівковому ринку.

Причин тут декілька – це спекуляція отриманим від НБУ рефінансуванням на валютному ринку, а також психологічна залежність міжбанку від чуток та слів.

Наприклад, заява лукашенка про напад та курс протягом дня з 35 стає 45, початок військових дій на кордоні з Білоруссю — і курс 60.

Втрата Лисичанська — і курс 40. Зараз такого немає з однієї простої причини — фіксований курс гривні”, — говорить про небезпеку ринкового курсу на міжбанку експерт.

Читайте також:  КРАЇНА МОЖЛИВОСТЕЙ! Заступник директора «Укрспецекспорту» зі скромною зарплатнею володіє будинком за 10 млн грн

Разом з тим, як вважає Олексій Кущ, збереження фіксованого курсу в 29,25 грн також шкодить економіці, оскільки знижує гривневі доходи експортерів і йде на користь імпортерам, насамперед паливним компаніям.

Щоб нівелювати цей дисбаланс, він пропонує запровадити “курсовий коридор”, при якому встановлюється обмеження на курс в обмінних пунктах з одночасним зростанням офіційного курсу. Наприклад, курс НБУ може опустити до 31-32 гривень за долар та обмежити маржу для банків на ринку готівкового долара 5%.

Така модель, на думку експерта, цілком допустима як певний компроміс у військових умовах.

Запис “60 гривень за долар?”: експерт розповів, чи станеться стрімкий стрибок курсу валют спершу з’явиться на PRO-NEWS.

Джерело.



Категорії: