facebook

“Нові” обличчя в старій обгортці: які партії і об’єднання підуть на дострокові парламентські вибори

Зібрали все що відомо про майбутніх учасників дострокових парламентських виборів.

20 травня президент Володимир Зеленський під час інавгураційної промови заявив, що розпускає Верховну Раду. У Зеленського назвали головний аргумент для розпуску – “дуже низька довіра громадян до парламенту”, юридична підстава – від 2016 року у ВР не було коаліції.


Зеленський хотів внести зміни до закону України про вибори в частині зменшення прохідного бар’єру до 3%, скасувати мажоритарну систему та зробити партійні списки відкритими. Спочатку нібито домовився з депутатами просто про 3%-й бар’єр і скасування мажоритарки, втім депутати провалили голосування і в такому вигляді. Тож виборчий процес відбудеться за старим принципом: змішана система, за якою 225 депутатів будуть обиратися за (закритими) партійними списками і 225 – у мажоритарних округах. Для партій прохідний бар’єр – не менше 5% голосів.

21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради. Згідно з ним, позачергові вибори відбудуться 21 липня.

Хоча більшість парламентських фракцій назвали сумнівним із юридичної точки зори рішення Зеленського, до виборів йти готові. Зібрали в матеріалі все, що наразі відомо про партії, які збираються брати участь у позачергових виборах та під якими гаслами.

“Слуга народу”
Лідер – радник президента Володимира Зеленського з політичних питань Дмитро Разумков 

Про партію наразі взагалі мало що відомо, крім того, що вона афільована з чинним президентом Володимиром Зеленським та має ту саму назву, що й однойменний серіал, головну роль у якому зіграв Зеленський. Вона створена 2017 року, до Разумкова її очолював керівник української гумористичної студії “Квартал-95” Іван Баканов, віднедавна перейшов на держслужбу. Програму, ідеологічні засади, всіх кандидатів у народні депутати у мажоритарних округах і партійний список обіцяють оприлюднити під час з’їзду партії 8 червня. Наразі у партії оголосили набір кандидатів у депутати в мажоритарних округах. Основним критерієм відбору є порядність, чесність і відповідальність. Він триватиме до 2 червня включно. Охочі стати кандидатами в депутати мають заповнити розширену анкету, вказавши детальну інформацію про себе, надіслати
відеорезюме та запропонувати на розгляд концепти трьох законопроектів.

БПП – “Європейська Солідарність”
Лідер – п’ятий президент Петро Порошенко 

Під час першої промови Петро Порошенко після поразки на президентських виборах оголосив, що його політична кар’єра на цьому не завершена. 24 травня була змінена назва його партії БПП “Солідарність” – відтепер політсила називається “Європейська солідарність”. Також Порошенко оголосив, що до складу партії будуть входити виключно нові і незаплямовані обличчя. “Оновлена партія з новою назвою, оновлена партія з оновленим керівництвом, оновлена партія з величезним представництвом громадськості, волонтерів і добровольців”, – заявляв він 31 березня на з’їзді вже “Європейської солідарності”.

Попри критику, що на самому з’їзді були присутні і “старі” обличчя – глава фракції БПП у ВР Артур Герасимов, заступник керівника фракції БПП Сергій Березенко, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко – ЗМІ пишуть, що всі одіозні персони до складу перейменованої партії Порошенка не увійдуть – якщо вони хочуть потрапити до Ради, колишній глава держави порекомендував їм балотуватися на округах. Про вихід з БПП вже оголосив народний депутат, якого називали куратором п’ятого президента України Петра Порошенка в судах і прокуратурі, Олександр Грановський. За словами нардепа, “станом на цю хвилину, не планує ставати частиною нового парламентського списку партії “Європейська Солідарність” або ж користуватися партійною підтримкою цієї сили в якості самовисуванця”.

Конкретних “нових” людей, хто напевно увійде до списку партії, можливо, оголосять на наступному з’їзді, що має відбутися 6 червня. Основні напрями, які декларують у партії – продовження європейської і євроатлантичної інтеграції України, тобто її всуп до ЄС та НАТО.

ВО “Батьківщина”
Лідер – екс-прем’єр Юлія Тимошенко 

Батьківщина” йде на вибори самостійно”, – заявила Тимошенко в ефірі Українського радіо 29 травня. За її словами, це “самодостатня велика команда, яка зможе показати людям гарний результат змін”. Тимошенко вкотре акцентує увагу, що її політична сила боротиметься за зниження тарифів і “Новий економічний курс”, який, за її словами, “може дати можливість за 5 років досягнути рівня Польщі і далі розвивати країну”. Поки невідомо, хто разом із Тимошенко піде до Ради. З її команди пішов екс-нардеп (2007-2014) Андрій Сенченко, який перебував у партії майже 14 років поспіль.

“Громадянська позиція”
Лідер – екс-міністр оборони Анатолій Гриценко 

Після невдалого об’єднання Гриценко і мер Львова Андрій Садовий вирішили йти на парламентські вибори окремими силами. Гриценко наголошує, що “Громадянська позиція” ще не працювала у Верховній Раді, не мала фракції у парламенті і ніколи не брала участі у формуванні уряду. “Ми хочемо показати нову якість роботи”, – наголошує Гриценко. Він обіцяє привести у партію команду професійних людей, “з високою планкою моралі, щирості, відповідальності, які не відмовляться від антикорупційної політики”.

“Самопоміч”
Лідер – мер Львова Андрій Садовий 

Незважаючи на те, що на цих дострокових виборах партійні списки так і залишаються закритими, “Самопоміч” Садового вирішила оприлюднити свій. У партії обіцяють, що до списку увійдуть чесні і досвічені народні депутати, інші 80% списку складатимуться з нових облич. Фінальний список, який сформується 29 травня, “Самопоміч” виставить на публічне обговорення та передасть його антикорупційним організаціям: руху “Чесно”, Центру протидії корупції, Опорі, Transparency International.

Читайте також:  “Слухає свого керівника і не перечить йому”: Зеленський визначився з прем’єр-міністром. Особистість неоднозначна – ЗМІ

“На парламентські вибори ми йдемо як об’єднання, 30% резервуємо для лідерів громадських думок, експертних середовищ, а в себе всередині проводимо рейтингування. По-перше, чинних депутатів Верховної Ради, які працюють у фракції “Самопомочі”. Кожна обласна організація збирається і виставляє їм оцінки за їхню роботу. І потім ми будемо бачити, хто буде мати першу позицію, хто другу, хто третю і так далі. І те саме стосується наших лідерів в областях”, –  розповів Садовий.

У квітні цього року про свій вихід з партії оголосили Семен Семенченко і Єгор Соболєв. У травні ще п’ять депутатів: Вікторія Войцицька, Олександр Данченко, Іван Мірошниченко, Олена Сотник, Олександр Опанасенко.

“Голос”
Лідер – музикант, вокаліст гурту “Океан Ельзи” Святослав Вакарчук 

16 травня Вакарчук оголосив про створення своєї партії “Голос” і її участь на виборах до Верховної Ради. Він не планує об’єднуватися з будь-якими політичними силами. Серед основних завдань у політиці Вакарчук назвав знищення корупції, боротьбу із зовнішнім та внутрішнім ворогом та євроатлантичну інтеграцію України. Наразі відомо, що у складі його команді громадський активіст та екс-голова правління антикорупційної організації Transparency International Україна Ярослав Юрчишин, екс-заступниця міністра економіки в уряді реформаторів Юлія Клименко, доктор медичних наук та піонер у сфері кардіохірургії Юрій Соколов, актор, режисер та командир роти, яка захищала Донецький аеропорт Андрій Шараскін та громадська активістка, волонтерка, виконувачка обов’язків голови Одеської ОДА 2016-2017 років Соломія Бобровська.

“Опозиційна платформа – за життя”
Лідери – Юрій Бойко та Вадим Рабінович 

27 травня відбувся з’їзд проросійської партії, головою політради якої було обрано кума президента РФ Володимира Путіна Віктора Медведчука. У партії вимагають скасувати закон про мову, відновити стосунки з РФ та стверджують, що знизити ціну на газ вдвічі – реально.

Водночас, що стосується інших “опозиціонерів”, які відокремилися від Бойка напередодні президентських виборів, Бориса Колеснікова та Вадима Новінського, – у ЗМІ шириться інформація, що вони нібито ведуть переговори про об’єднання з політсилою Медведчука. “Ідея, по суті, в тому, щоб все повернути на круги своя – воскресити” Опозиційний блок “у колишньому його вигляді”, – зазначає шеф-редактор LB.ua Соня Кошкіна. Про готовність об’єднатися заявили і у Медведчука.

“Українська стратегія”
Лідер – чинний прем’єр-міністр України Володимир Гройсман

Гройсман потрапив у велику політику з Вінниці з командою вже екс-президента України Петра Порошенка, йтиме на парламентські вибори зі своєю партією, а об’єднуватися ні з ким не хоче. За його словами, коли він був прем’єр-міністром від коаліції, то був дуже обмежений у своїх кадрових можливостях, в ухваленні рішень, які вважав більш ефективними.  Хто увійде до складу партії, наразі не відомо.

“Народний фронт”
Лідер – екс-прем’єр-міністр Арсеній Яценюк 

Після п’яти років у парламенті рейтинги “Народного  фронту” залишають бажати кращого. Оскільки партія може не отримати необхідні для подалання бар’єру 5% голосів виборців, наразі всерйоз розглядається сценарій, за якого партія не формує свій список і не висуває у нього кандидатів, а балотується тільки по округах. За даними ЗМІ, остаточне рішення про неучасть у виборах зі своїм списком ще не ухвалене, втім, “нарфронтівці” цілком можуть зосередити зусилля на мажоритарних округах. Загальною чисельністю близько 40.

Радикальна партія
Лідер – нардеп Олег Ляшко

 

Така ж сама сумна ситуація з рейтингами і у Радикальної партії Олега Ляшка. У ЗМІ навіть поширюється інформація, що через це його партію припинив фінансувати олігарх Рінат Ахметов. Натомість питання з фінансуванням може закрити Петро Порошенко, хоча поки це лише чутки. Достовірно відомо, що точно шляхи розійшлися у Ляшка з його однопартійцем Ігорем Мосійчуком. Останній стверджує, що ще не вирішив, як він піде на вибори до Ради, мовляв, він невпевнений, що взагалі піде. “Єдине, що можу сказати, що я і мої однодумці готують громадсько-політичний рух, який об’єднає чорнобильців, афганців, дітей війни, вояків УПА, воїнів Другої світової війни заради однієї мети – порядку і справедливості”, – сказав нардеп.

Що стосується безпосередньо подальшої долі Радикальної партії, поки відомо, що вона переходить в опозицію до президента Володимира Зеленського.

 

“Рух нових сил”
Лідер – екс-президент Грузії, екс-голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі 

Ще не встиг Саакашвілі повернутися до України після повернення йому громадянства Зеленським, як його соратник Давід Сакварелідзе оголосив, що “Рух нових сил” йтиме на парламентські вибори. “Так, ми як партія підемо на ці вибори і будемо відстоювати ту філософію і ті проекти, які ми хочемо реалізувати. Участь у виборах – це наш обовʼязок перед виборцями”, – наголосив він в інтерв’ю виданню “Апостроф”.

Зазначимо, що за даними найсвіжішого опитування групи “Рейтинг” за 16-21 травня, до парламенту проходять п’ять партій: “Слуга народу” (43,8% серед тих, хто має намір голосувати і визначився з симпатіями), “Опозиційна платформа – За життя” (10,5%), “БПП Солідарність” (8,8%), “Батьківщина” (7,3%) і партія “Сила і честь” на чолі з Ігорем Смешком (5,1%).

У разі зменшення прохідного бар’єру до парламенту зайдуть представники політичної сили Святослава Вакарчука “Голос” (4,6%), “Радикальної партії” Олега Ляшка (3,3%) і “Опозиційного блоку” (3,2%).

Джерело.