facebook

Хрущовки знову хочуть знести і перебудувати: 100% згоди мешканців вже не потрібно

Мінрегіонбуд має намір прискорити реконструкцію застарілого житлового фонду, яка рухається через юридичні та фінансові труднощі, прописані в так званому “законі про хрущовки”, що діє з 2006 року. За інформацією прес-служби міністерства, ними підготовлено новий законопроект, який узгоджується з іншими міністерствами, перш ніж бути поданим в Раду. “Сьогодні” з’ясували, що пропонують чиновники і наскільки це реально здійснити на практиці.

Нововведення
Головне в проекті: хочуть дозволити реконструкцію не тільки 5-поверхівок і нижче, але і 7-поверхівок і вище. Під реконструкцією, як і раніше, мається на увазі не тільки капремонт із заміною дверей-вікон і комунікацій, а й, якщо це економічно невигідно, – повне знесення з переселенням мешканців в нові або тимчасові квартири. Влада обіцяє розселяти людей не в межах населеного пункту, як зараз (тобто з центру міста можуть виселити на околицю), а в межах мікрорайону. Розширено джерела фінансування – можуть в складчину брати участь як забудовник, так і держава, і міська влада, і донорські фонди, і самі мешканці. Зараз можливе лише одне джерело фінансування, наприклад, держбюджет або сам забудовник. Будинки повинні пройти енергоаудит та стати енергоефективними після реконструкції та пристосованими для маломобільних груп населення. Важливий момент: якщо зараз для реконструкції потрібна згода 100% мешканців, то пропонують зменшити їх кількість до 75%. Як роз’яснив заступник міністра регіонстроя Лев Парцхаладзе, отримати згоду всіх практично нереально. Перш ніж реконструювати будинки, Мінрегіонбуд збирається закінчити єдиний реєстр всього багатоповерхового житла в Україні. Також готуються до затвердження нових норм, за якими можна будувати житлові будинки заввишки до 150 м (зараз – до 100 м).


Думки експертів
Як нагадав нам віце-президент київської організації Нацспілки архітектури Георгій Диховічний, кількість будинків в Україні, які вичерпали термін експлуатації, – 65-70%, перш за все це хрущовки. Але, за його словами, щоб замінити їх на 25-поверхівки, де буде жити набагато більше людей, ніж в 5-поверхівках, потрібно спершу прокласти нові комунікації для води і каналізації, побудувати потужні електропідстанції, передбачити землевідведення для шкіл і дитсадків, місця для парковок і проїздів, а це великі додаткові витрати. Без всього цього можливий лише капремонт цегляних будинків і повний знос панельних, з будівництвом будівель такої ж висотності плюс 1-2 поверхи, що може бути економічно не вигідно забудовникам. Якщо на місці хрущовок все ж побудувати висотки без переробки інфраструктури, то такий мікрорайон стане некомфортним для житла. Самі забудовники проти капремонту і виступають за повне знесення.

Читайте також:  Зареєструватись! Всіх повернемо! Президент терміново звернувся до українців, які застрягли за кордоном (відео)

“Набагато швидше і на 15-20% дешевше в розрахунку на квадратний метр не ремонтувати хрущовку, а знести її і побудувати на її місці багатоповерхівку”, – відповіли нам в одній з будівельних компаній Києва.

Але головний камінь спотикання – згода мешканців, вважають юристи.

“Не можна примусово позбавити власності людину, але влада може визнати ті ж “панельки” аварійними, і на цій підставі знести їх, тут згода мешканців не потрібно. Також можливе застосування закону про вилучення особистої власності в зв’язку з суспільною доцільністю з компенсацією вартості, – роз’яснив нам юрист Володимир Столітній. – Але якщо депутати залишать стару норму в 100% згодних на реконструкцію мешканців, то на практиці мало що зміниться”.

WC в магазинах і Брайль в меню
В Україні вже діє або скоро вступить в силу низка важливих будівельних норм. З 1 квітня при проведенні реконструкції чи будівництва нових закладів громадського харчування обов’язкове створення безбар’єрного проходу та інших умов для людей з обмеженими можливостями: наявність ліфтів або пандусів, спецтуалетов, достатня ширина проходів між столиками, щоб могла проїхати коляска. Також має бути меню для людей зі слабким зором, віддруковане шрифтом Брайля.

З 1 серпня в торгових центрах їх власники зобов’язані влаштувати окремі паркомісця для автомобілів персоналу (зараз вони ставлять машини на парковці для відвідувачів) і побутові приміщення для співробітників торгцентрів. До таких приміщень віднесені кімнати для відпочинку, зберігання особистих речей, прийому їжі, туалети, душові. Все торгсеті будуть зобов’язані мати туалети для відвідувачів у супермаркетах площею понад 2500 кв. м (50 х 50 кв. м), зараз вони є тільки у деяких торгових мереж. Економіст Олександр Охріменко згоден, що нововведення потрібні, але попереджає: їх введення може підняти вартість товарів, перш за все найбільш ходових, оскільки в їх ціну включать витрати на утримання згаданих “закладів”.

“Оціночно може бути зростання на 1-5% в залежності від ціни товару”, – уточнив експерт.

Нагадаємо, раніше “Сьогодні” писали про те, що в Україні дозволять будувати парковки на дахах будівель. В Кабміні придумали, як вирішити проблему нестачі місця для автомобілів.

Джерело.



Категорії: