facebook

Що обов’язково повинно бути на столі на Старий Новий рік

Старий Новий рік, або Щедрий вечір, щорічно відзначають в Україні в ніч з 13 на 14 січня. Також 13 числа відзначається свято Маланки, а 14 січня – День святого Василя Великого.

До свята українці завжди вели підготовку заздалегідь: прибирали будинок і готували смачні страви. А ввечері за накритим столом збиралася вся сім’я і родичі. Господарі діставали із засіків все найкраще: пироги, ковбасу, м’ясо, млинці, пиво, вино і горілку, пише Сьогодні.

За традицією, ввечері 13 січня варили кутю, яку в народі називали Щедрою кутею. Її заправляли смальцем (як варіант – вершками або вершковим маслом), додаючи всі звичні інгредієнти.


На куті і ворожили:

– Якщо вона вилазила за межі горщика – бути біді;

– Якщо горщик з кутею лопнув – це до нещастя;

– Якщо кутя вийшла гарна і розварена – це на щастя і благополуччя в сім’ї;

– Якщо кутя дрібна і бліда – до нещастя і хвороб.

Обов’язковими для новорічного меню були страви зі свинини (крученики, холодець, буженина, домашня ковбаса), оскільки святий Василій вважається покровителем свиней. Існувало повір’я, що, якщо на столі буде багато свинини, ці тварини розмножаться в достатку і принесуть своїм власникам непоганий прибуток.

Читайте також:  На Західній Україні священник не дозволив занести трyнy з тілoм загиблoго героя до церкви, всі деталі

На Старий Новий рік також подавали страви з кролика, щоб бути спритними, як кролик, і півня, щоб бути легким, як птах. Крім цього, на святковому столі були присутні страви з яєць і сиру: яєчня, запіканки і бабки.

Обов’язковою стравою були вареники, їх робили з різними начинками. Грибна – до довгого і щасливого життя, м’ясна – до благополуччя, капустяна – до грошей, а сир з кропом – до міцного здоров’я.

Дівчата пекли і обрядові булочки – балабушки, за якими ворожили на судженого: балабушки розкладали на лавці і запускали голодного собаку, чию балабушку він хапав першою, та дівчина першою і вийде заміж.

Народні традиції святкування Щедрого вечора можна легко втілити і в наш час та урізноманітнити старовинні рецепти новими інгредієнтами і смаками.

Джерело.