facebook

У Зеленського розробили нові тарифи: до Ради подадуть законопроект “Роттердам-“

Адміністрація президента Володимира Зеленського 17 червня подасть до Верховної Ради законопроект про заміну формули “Роттердам+” на “Роттердам-“. Це може знизити тарифи вугільних електростанцій на 10%.

Про це представник президента в уряді Андрій Герус заявив на брифінгу у Кабміні 14 червня. Тобто в новій формулі будуть враховувати міжнародний індекс ціни на вугілля API2 без урахування транспортування до України ( “мінус” у формулі). “Командою президента України та Адміністрації був підготовлений законопроект, який у понеділок буде внесений до Ради. Цей законопроект називається “Щодо зниження вартості електричної енергії”, а саме пропонується, щоб формула “Роттердам+” була скасована, і щоб замість неї діяла інша формула — можна її назвати “Роттердам-“, — заявив Герус.


Варто зазначити, що навіть у разі ухвалення зазначеного закону, тариф на електроенергію для простих українців не зміниться. При цьому великі промислові споживачі, якщо рішення Геруса буде затверджене, зможуть платити за “струм” менше.

Читайте також:  "Повстання" проти Зеленського успішно провалилося: Тишкевич розповів подробиці

Крім того, Герус виступив проти запуску ринку електроенергії з 1 липня. Він має створити конкуренцію між постачальниками, зруйнувати чинну систему.

Довідка:

“Роттердам +” формула, згідно з якою вартість палива визначається за формулою “ціна вугілля в портах Амстердам – Роттердам – Антверпен (API2) + вартість його доставки в Україну”. У вартість доставки включена транспортування в український порт і залізничний транспорт по території України на склади ТЕС.

При цьому ціна на покупку вугілля визначається на підставі середньої ціни на Європейському ринку за 12 місяців, що передують місяцю встановлення прогнозованої оптової ринкової ціни. Формула розрахунку ціни “Роттердам +” застосовується як для ТЕС, що спалюють антрацитовий (дефіцитну) групу вугілля, так і для станцій, спалюють газову групу вугілля

Джерело.