facebook

Компенсація за неякісні послуги. Як платити за комуналку в рази менше

Жителі багатоквартирних будинків отримали право платити тільки за фактично спожиті комунальні послуги, які з 1 травня оплачуються за новими правилами. Ця можливість прописана в постанові Кабміну №482 від 5 червня.

Новий порядок здійснення перерахунку вартості послуги з управління багатоквартирним будинком за період її ненадання, надання невідповідної якості дає право зменшити рахунки в платіжках.


Для перерахунку оплати управителю мешканцям треба чинити так само, як і для вимоги перерахунку за інші види послуг. Перш за все, необхідно скласти акт-претензію встановленої форми (затверджений постановою №1145), яку підписують управитель і споживач (мешканець). Наприклад, в акті можуть зафіксувати, що в під’їзді тиждень не працює ліфт, тому оплата за його користування повинна бути зменшена. У разі, коли управитель не прийшов на перевірку або відмовляється підписувати акт-претензію, його можуть підписати не менше ніж двоє мешканців і передати під розпис управителю. Якщо претензія мешканців буде задоволена, гроші за невиконані послуги їм не повернуть на руки, а зарахують в рахунок оплати рахунків на утримання прибудинкової території в майбутньому місяці. Відмову в задоволенні претензії можна оскаржити в суді.

Фахівці в сфері житловокомунального господарства схвалюють постанову, але говорять, що на практиці реалізувати те, що в ньому написано, буде непросто.

“Управителя зобов’язали пред’явити скаржникам документи про виконання управителем роботи: наряди, табелі робочого часу, зарплатні відомості, акти про списання матеріалів і т. д., Як доказ, що робота виконана. Але, як то кажуть, папір все стерпить. Вважаю, що мешканці загрузнуть у бюрократичному листуванні і махнуть рукою на свої вимоги щодо перерахунку, особливо якщо сума невелика. Відносини з управителем будуть зіпсовані, а домогтися серйозної компенсації навряд чи вийде без суду “, – говорить експерт в сфері ЖКГ Андрій Никончук.

А ось юрист Володимир Столітній вважає, що якщо акт-претензія оформлена правильно, то до суду справа може й не дійти:

“Законом встановлено, що навіть у разі відмови з боку управителя визнати претензію її документування мешканцями має юридичну силу. Тобто суд зобов’язаний на підставі акта-претензії задовольнити позов про перерахунок оплати за послугу. Інша справа, що ця норма діє лише півроку і немає серйозної судової практики, щоб зрозуміти, як надходять судді в таких ситуаціях. Складніше буде домогтися виконання рішення суду, особливо якщо мова йде про великі суми. Наприклад, всі мешканці будинку (50-60 позивачів) зажадали перерахунку оплати за прибудинкову територію, це може бути 10 тис. грн і більше. Але якщо мешканці організовуються, то з часом управителі стануть виконувати свою роботу так, щоб на них не подали в суд “.

Читайте також:  "Побудуємо 100 садків і 100 шкіл": Новосад дала гучну обіцянку

В обов’язки управителя входить: належне утримання будинку та прибудинкової території (прибирання в під’їздах і біля будинків, догляд за зеленими насадженнями), покупка електроенергії для освітлення місць загального користування та роботи ліфтів, поточний ремонт (даху, двері, вікна і т. д.) . Цей документ доповнив постанову №1145, прийняте 27.12.2018 р і що стосується постачальників інших видів послуг. Тепер незадоволені мешканці можуть стягнути свої кревні не тільки за теплу, а не гарячу воду з крана і холод взимку в квартирах, але і за брудні під’їзди і дах, що протікає. Але зате управитель має право залишити собі зекономлені кошти, якщо витрати на його послуги виявляться менші, ніж оплата за тарифами (вдалося купити дешевше лампочки в під’їзди або через дощі не витрачати воду на полив газонів).

У той же час новим законом “Про житлово-комунальні послуги” вводиться норма про нарахування пені за заборгованість споживачів з оплати послуг, але при цьому пеня не нараховуватиметься за умови заборгованості держави перед споживачем за надані пільги та субсидії.

Також вводиться заборона на примусове відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води власників квартир і нежитлових приміщень, приєднаних до таких мереж, в багатоквартирних будинках в разі відключення від цих мереж інших власників квартир і нежитлових приміщень.

За підрахунками економіста Олександра Охріменка, при борг у 2000 грн за місяць набіжить всього 6 грн. пені, за рік – майже 73 грн. Але якщо не платити по 2000 грн щомісяця цілий рік, то в підсумку пеня складе вже 470 грн при сумі основного боргу 24 тис. Грн.

Джерело.