facebook

Президент РФ посперечався з Президентом України про перехід шкіл на українську мову навчання

Після зустрічі у «нормандському форматі» 9 грудня В.Путін розказав, що щойно безрезультатно полемізував із В.Зеленським щодо рішення Ганни Новосад про перехід шкіл на українську мову навчання.
«Ми хочемо, щоб російськомовне населення по всій Україні користувалося рівними демократичними правами – сказав президент Росії. – З наступного року всі російськомовні школи переводяться на українську мову. Інші школи: угорські, румунські, польські – тільки з 2023 року. Начебто угорців в Україні більше ніж російськомовних. Погодьтеся, це викликає питання, на які в нас [на щойно завершених переговорах] немає відповідей, – додав російський лідер.

Насправді українські школи з угорською, румунською, польською мовами навчання згідно з поправками Венеційської комісії до закону «Про освіту» взагалі ніколи не переводитимуться цілком на українську мову навчання. З 2023 року лише значно збільшиться викладання української в цих школах.


А от українські школи з російською мовою навчання з вересня 2020 року всі стануть україномовними.

Читайте також:  Конотопські ремонтники закатали гроші українців у калюжі, ось вам і хороші дороги

Окрім вищенаведених слів, пан Путін у Парижі додав, що сподівається: питання припинення навчання російською мовою в Україні буде надалі «в центрі уваги «нормандської четвірки»» (глав держав України, Росії, Німеччини й Франції та груп соратників кожного з них). Наступна зустріч у цьому форматі планується через чотири місяці, навесні 2020 року.

Хочу відмітити, що в Україні 38% населення вважають себе російськомовними, – також зауважив російський лідер.

У реальності за даними опитування КМІС від березня 2019 року в побуті «переважно або тільки російською мовою розмовляють 28,1% українців».

Джерело.



Категорії: