Деякі секрети приготування торту “Спартак”
Десерт з шоколадно-медовими коржами і ніжним заварним кремом.
Існує безліч народних пісень, які всі люблять, але кому належить їх авторство — невідомо. Приблизно така ж історія і з тортом «Спартак». Хто і чому нагородив його настільки гордою назвою, ніхто не знає. Але від цього смаколик не стає менш популярним і смачним. Якщо любите шоколадно-медові коржі і ніжний заварний крем, тоді обов’язково спробуйте приготувати цей десерт.
Важливі секрети
Відразу варто відзначити, що рецепт цього торту не відноситься до категорії «на швидку руку». Загальний час приготування займе близько 3 годин, і ще 8-10 годин знадобиться для того, щоб основа добре просочилася і знайшла дійсно неймовірний смак.
Досвідчені кондитери і господині завжди дотримуються кількох важливих умов, які допоможуть приготувати справжній шедевр. Візьміть на замітку:
- Після замісу тісто потрібно обов’язково охолодити, інакше воно буде постійно липнути.
- В процесі розкочування намагайтеся додавати якомога менше борошна, щоб коржі не вийшли занадто забитими.
- Щоб торт добре просочився, розкочуйте основу як можна тонше.
- Тонкі коржі дуже швидко випікаються, тому уважно стежте за процесом, щоб вони не згоріли.
- Якщо заварний крем вийшов рідким, як загусник можна використовувати білий шоколад. Просто натріть плитку в отриману суміш і ретельно розмішайте.
Особливості процесу
Головна перевага торту «Спартак» — доступність інгредієнтів. Всіх їх можна купити практично в будь-якому магазині, при цьому, не витративши багато грошей. Класичний рецепт десерту передбачає приготування заварного крему, але його цілком можна замінити і сметанним, якщо вам більше до смаку.
Необхідні продукти для тіста:
- борошно — 0,5 кг;
- какао — 4 ст. л.;
- розпушувач — 1 ч. л.;
- мед — 2 ст. л.;
- яйце — 1 шт.;
- цукор — 100 г;
- вершкове масло — 100 г.
Для заварного крему:
- масло — 300 г;
- молоко — 0,5 л;
- яйця — 2 шт.;
- цукор — 1 ст.;
- борошно — 2 ст. л.
Для тіста спочатку потрібно змішати просіяне борошно і какао. Після на водяній бані розтопити масло з медом і цукром і поступово вести збите яйце. Робити це потрібно акуратно, щоб не згорнулося. Додати розпушувач і проварити на слабкому вогні близько 10 хвилин. Після з’єднати з сухими інгредієнтами і замісити.
Не варто лякатися, якщо спочатку маса здасться рідкуватою, у міру остигання вона буде густіти. Вимішувати до тих пір, поки тісто не стане еластичним і не перестане липнути до рук.
Загорнути в харчову плівку і відправити в холодильник на 20-30 хвилин.
Після закінчення часу зробити з тіста ковбаску, нарізати на однакові частини і по черзі розкочувати в круглу форму. Випікати кожен корж протягом 5-7 хвилин.
Якщо під рукою немає відповідної форми, заготівлю розкочують максимально наближено до округлої форми, а після випікання обрізають, використовуючи тарілку або кришку.
Шматочки коржів залишають, щоб потім використовувати для декору.
Коли основа готова, можна приступити до приготування крему. Для нього з’єднати яйце з борошном і молоком, щоб не було грудочок, і відправити на водяну баню. Там постійно помішуючи, тримати протягом 10 хвилин.
Після цього зняти з вогню, викласти масло і збивати за допомогою міксера до однорідного стану.
Кожен корж змастити кремом рясно, промазуючи боки десерту. Зверху прикрасити подрібненою крихтою з коржів, шоколадною стружкою і горіхами.
Трохи різноманітності
Якщо вирішите трохи відійти від традиційного рецепта, тоді можна перемазати коржі сметанним кремом і покрити його глазур’ю.
Для крему будуть потрібні:
- сметана — 500 мл;
- пудра — 1 ст.
Ніяких особливих навичок для його приготування не знадобиться. Потрібно лише ретельно збити інгредієнти до появи піни.
Щоб надати особливого вигляду вашому десерту, його можна прикрасити глазур’ю. Вона, до того ж, є чудовою базою для подальшого декору. А зробити таке покриття зовсім не складно.
Шоколадна глазур:
- молоко — 30 мл;
- какао — 20 г;
- масло — 30 г;
- пудра — ½ ст.
Цукор змішати з какао в емальованій ємності, і поступово додати молоко. На слабкому вогні варити, постійно помішуючи, до тих пір, поки не з’явиться піна. Зняти з вогню і залишити остигати на 7-10 хвилин.
Не варто використовувати гарячу глазур, вона буде стікати з торта, і навряд чи дозволить зробити красиве покриття.
Коли маса трохи охолоне, необхідно покласти масло і збити за допомогою міксера. Так маса стане набагато м’якшою.
Якщо глазур вийшла дуже густою, її потрібно відправити назад у ємність, влити невелику кількість води, і знову довести до кипіння. А загустити масу можна за допомогою цукру. Смак від цього не стане гірше.
Домашній торт «Спартак» — справжня окраса святкового столу. Його насичений шоколадний смак, неймовірний аромат та привабливий зовнішній вигляд так і манять з’їсти ще шматочок. Приємного апетиту!