facebook

Доведені до відчаю люди виступають проти вожаків “ЛНР-рії”

До боротьби за свої права змушує бандитська «влада» так званої «ЛНР» і цей рух «буде рости в геометричній прогресії», – стверджують місцеві жителі. У тимчасово окупованому російсько-терористичними угрупованнями Зоринську близько 50 гірників шахти «Никанор-Нова» увечері 4 травня завершили шестиденний підземний страйк. Шахтарів зустріли оплесками, вигуками «Молодці!» і «Спасибі!”.

Гірники протестували проти закриття підприємства і вимагали виплатити заборгованість із зарплати за 20 місяців.


За словами місцевих жителів, досягнута домовленість про погашення частини заборгованості до 25 травня. При цьому, ситуація щодо майбутнього шахти не змінилася: її мають намір закрити і законсервувати.

Представники «соціальних служб ЛНР» обіцяють гірникам достроковий вихід на пенсію за три роки до досягнення відповідного віку. Водночас, голова «Незалежної профспілки гірників Донбасу» Олександр Васьковський назвав ці обіцянки «байками». За його словами, на підконтрольних угрупованню «ЛНР» територіях шахт не робили внески в «пенсійний фонд» з травня 2014. «Зараз тим шахтарям, які виходять на пенсію, нараховується мінімальна пенсія. Ніякого гірського стажу там немає», – підкреслив Васьковський.

За інформацією «Східної правозахисної групи», тиск на учасників протесту створювало так зване «МДБ ЛНР».

Представник самопроголошеного «уряду ЛНР» пообіцяв, що підземні працівники будуть працевлаштовані на інших шахтах «республіки».

Люди відзначають, що робота на інших шахтах – це не вихід для їх сімей, тому що дорога на інші підприємства займає кілька годин в одну сторону. «У нас одна шахта на район, у нас хороше вугілля. У нас хороші фахівці, яких готові розкидати по інших шахтах, але тільки не зберегти нашу. А розкидають – це сім’ї розірвані: він поїхав туди-то, дружина з дітьми тут. Міністр нам говорить – можете там квартиру знімати. За що нам квартири знімати?!», – каже одна з мітингувальниць.

Кожне висловлювання представника «уряду» викликало обурення присутніх, люди доведені до відчаю і готові незважаючи ні на що відстоювати свою шахту.

Читайте також:  У Польщі пройшла масштабна акція проти євроскептиків

«Ніхто нас не повідомив про початок реструктуризації. Ми не попереджені, ніхто з нас підпису не ставив. 29 квітня ми написали, що не згодні працювати, поки нам не виплатять зарплату. Ми все зробили за законом, а ви все робите не за законом – ви кидаєте нас. На все плюється, закони пишуться за один день. Що ви з нами робите? Ви шахту закриваєте, ви народ залишаєте без копійки! Нам якось жити треба! Всі хто міг – вже поїхали. А ви тут полігон якийсь хочете влаштувати, або що? Ви закриєте зараз і розумієте самі, що тут все пограбують, від шахти нічого не залишиться. Уже вчора тут почали вивозити», – обурюється жінка.

Вона акцентувала, що страйк намагаються «замовчати», до страйкуючих не допускаються місцеві ЗМІ: «Ми просили, щоб ЗМІ приїхали і висвітлили те, що у нас твориться. А не тільки свята, що відкриваються якісь фонтани. А вони нам кажуть – ми не можемо це вирішити самі. Газета “Народна трибуна” сказала – ми до вас виїхали, потім – ми повернулися назад. Знімальна група програми “Вести” до нас поїхала, але їх теж повернули. Що це таке? Що це за республіка?».

«Республіка повинна їм у ноги вклониться, що вони за всі ці роки зберегли підприємство. А ви навіть їм води не передали. Коли були обстріли, вони від дерева до дерева перебігали, щоб на шахту потрапити. А начальства тут не було. А ми рятували шахту для чого? Щоб зараз її закрити?», – обурюються інші працівниці підприємства.

Всеволод Луганський,

учасник руху «Наша Луганщина»

Джерело.