facebook

Війна в Україні: Історія окупації одного міста. Початок російської агресії на Донбасі

Про злочини військових РФ та підконтрольних їм бандформувань на території Кадіївки (Стаханова) складений звіт за свідченнями десятків місцевих жителів, який буде використаний проти Росії в міжнародних судах, – повідомляє «Українська Гельсінська спілка з прав людини».

З початку російської військової агресії на Донбасі в 2014 місто Кадіївку захопили та взяли під контроль незаконні бандитські угруповання, підконтрольні РФ. Перші виступи людей із сепаратистськими настроями зафіксовано 17.04.2014: користувачі соціальних мереж публікували повідомлення про те, що біля районного відділу МВС зібралося кілька десятків громадян, представників так званої «дружини міста», які в вимагають відставки начальника Стаханівського міськвідділу МВСУ. Повідомляли про це як про початок штурму та спроби сепаратистів поставити свою людину в очікуванні підтримки з Луганська.


Напередодні проголошення так званої «Луганської народної республіки» (у ніч на 27.04.2014), в місто в’їхала група озброєних бандитів (близько 30 чоловік на 9 автомобілях), метою яких було здійснення провокацій і диверсій у регіоні. Прибулі увірвались у місцеву гірничорятувальну частину і змусили ввімкнути звукову сирену, далі вони мобілізували місцевих проросійськи налаштованих громадян, зібрали їх для спорудження блокпосту біля міськвиконкому

02.05.2014 сталося захоплення міської ради Стаханова. За даними прес-служби ГУ МВСУ в Луганській області, о 17:50 у Стахановський міськвідділ міліції надійшло повідомлення про те, що орієнтовно 40 озброєних осіб у масках розташувалися у приміщенні виконавчого комітету. Водночас жодних вимог від озброєних осіб не надходило. 11.05.2014 мешканці Кадіївки взяли участь у псевдореферендумі, забезпечивши заповнення 98 % бюлетенів на підтримку терористичної організації. Поступово місто потрапило до сфери впливу донських козаків, очолюваних отаманом Миколою Козіциним з Новочеркаська. Утім сам Козіцин влаштувався ближче до кордону, в тиловому Антрациті, а на передовій, безпосередньо у Кадіївці, командувати козаками почав 38-річний місцевий мешканець Павло Дрьомов на прізвисько «Батя». Дрьомов очолив у місті так звану «Козачу національну гвардію», яку на початках було утворено переважно з мешканців Ростовської області.

У місті почалися репресії проукраїнськи налаштованих мешканців, активних громадян стали ув’язнювати і утримували не менше місяця, використовуючи їх як робочу силу для будівництва окопів та інших робіт. 14.09.2014 представники бандформування заявили про вихід контрольованого ними міста з-під юрисдикції «ЛНР», акцентувавши, що відтепер населений пункт існуватиме автономно як нове формування – «Козацтво народної гвардії м. Стаханова».

28.09.2014 бойовики проводять обшуки в місцевих школах окупованого Стаханова, знищується вся українська символіка. Керівництво терористів обіцяє, що буде вилучена вся українська навчальна література, а замість неї будуть завезені російські підручники». 30.09.2014 Російська Федерація активізувала нарощування військових сил і засобів поблизу державного кордону з Україною: зафіксовано перекидання у район Стаханова підрозділів 76-ї десантно-штурмової дивізії ПС РФ та діяльність російської станції РЕБ, що «глушить» стільниковий зв‘язок.

29.12.2014 П. Дрьомов публічно звинуватив керівництво «ЛНР» та безпосередньо ватажка І. Плотницького у мародерстві і розкраданні російських «гумконвоїв», а також у тиску на виборців, крадіжці вугілля, фальсифікації виборів та співпраці з членами Партії регіонів. Дрьомов також виступив  проти військового головнокомандувача ЗС РФ із багаторічним військовим досвідом – Кузовлєва Сергія Юрійовича, який у званні генерал-майора був його куратором/командувачем під позивним «Тамбов». Кузовлєв мав доручення створити та озброїти «лугансько-донецьку армію». На початку 2015 «Тамбов» був розсекречений СБУ за результатами перехоплення перемовин з тим самим Дрьомовим.

Читайте також:  "Одну прив'язав автомобільним ременем до стіни, другу закопав у мішку з цукром": спливли страшні деталі про серійного маніяка, який гвалтував і вбивав дітей

З боку «ЛНР» виступили російські спецслужби, які викрали Козіцина та вивезли в Росію, а деяких його поплічників розстріляли: «військового коменданта» Антрацита В‘ячеслава Пініжаніна (позивний «Прапор») і «начальника штабу» Михайла Коваля.

21.01.2015 Стаханов уперше за весь час боїв на Донбасі потрапив під інтенсивний обстріл. Повідомлялося, що під час обстрілу загинули 4 людини – 24-річна мати з дитиною, 19-річний юнак і жінка пенсіонного віку. За іншими даними загиблих було не менше 13. Також були поранені – від 11 до 18 осіб.

Чому місто раптом стало об‘єктом обстрілу? За словами місцевого мешканця, протягом усіх цих місяців мешканці Кадіївки, які переважно підтримували сепаратистів, вважали, що бойові дії не торкнуться їхнього міста, тому що тут працюють два великих заводи, що належать українським олігархам – Стаханівський феросплавний Ігоря Коломойського і Стаханівський вагонобудівний – Костянтина Жеваго. Кадіївка, Алчевськ (командував Олексій Мозговий («Прізрак») і Брянка сприймались як окреме «князівство» бойовиків, що не особливо підкорялося навіть владі так званої «ЛНР». Дрьомов і Мозговий не визнавали Мінських угод.

Серед ночі 21 січня місто було обстріляно – під обстріл потрапили: район Ромашка, Стройгородок, центральний район (вул. Тельмана). Після цього сепаратисти попередили населення, що буде наступ ЗСУ. Бойовики закрили школи до 24 січня. Місцеві мешканці шукали спосіб виїхати хоч кудись – у Росію, інші області України або хоча б дістатися Алчевська. У ніч з 01 на 02.08.2016 бойовики обстріляли тимчасово окуповане місто, що призвело до руйнування житлових будинків та інфраструктури міста. Цей обстріл було названо провокацією з боку бандформувань з метою звинувачення ЗСУ у здійсненні обстрілів.

На думку спеціалістів СЦКК, обстріл здійснювався хаотично, ймовірно, з борту машини, із різних напрямків, що призвело до значного розкидання боєприпасів. Найменша відстань до лінії розмежування між підрозділами ЗСУ та НЗФ становила 18 км, тоді як дальність пострілу 82-мм міномету – не більше 4 км, що свідчить про інсценування бойовиками обстрілу з боку ЗСУ. Станом на 23.01.2017 українська армія змогла просунутися вглиб на 500 м у бік міста Кадіївка та зайняла позиції, на яких раніше перебували терористи «ЛНР» — операція «Сухумі». За свідченнями військових, звільнити висоти вони змогли, залишивши бойовиків без зв‘язку, комунікацій і підвезення води.

18.12. 2017 бойовики вчергове відкрили вогонь по населених пунктах окупованої Луганщини, у т.ч. й по Кадіївці.

На сьогодні Кадіївка лишається окупованим бойовиками НЗФ, отримання точної та достовірної інформації щодо актуальної обстановки в місті наразі ускладнено.

Далі буде…

Наталя Українка спеціально для «Експрес – вісник новин онлайн»

Джерело.



Категорії: