facebook

Урядові закупівельники виявили змову «прокладок» на тендері по бебібоксам на 1,2 млрд

Державна установа «Професійні закупівлі» Мінекономрозвитку 5 червня дискваліфікувала дев’ять компаній з закупівлі «пакунків малюка» на 1,23 млрд грн., повідомляється у системі «Прозорро», пишуть Наші гроші.

Держустанова разом з експертами «Ліги антитрасту» виявила ознаки змови шести відхилених фірм і подала в АМКУ відповідну заяву.


У квітні централізована закупівельна організація в інтересах Мінсоцполітики оголосила тендер на укладення рамкової угоди про постачання одноразової натуральної допомоги матерям «пакунок малюка» на очікувану суму 1,23 млрд грн. По закону, рамкова угода укладається зі щонайменше трьома учасниками. Вони до кінця 2020 року змагатимуться на окремих відборах за постачання загалом 248 тис комплектів «пакунку малюка». У ці пакунки входять пелюшки, підгузки, креми та інші товари, які держава дарує породіллям.

На тендер подали заявки 13 компаній, але до аукціону допустили лише чотири: ТОВ «ТК-Домашній Текстиль», ТОВ «Виробнича організація «Харків», ПрАТ «Трикотажна фабрика «Роза» і ТОВ «МІК».

Інших дев’ять фірм відхилили за невідповідність вимогам тендеру. Це були ТОВ «Кванті Лімітед», ТОВ «Фін Платінум Компані», ТОВ «Роялті Органік», ТОВ «Медсі», ТОВ «Експо Трейд Інком», ТОВ «Уртус», ТОВ «Профітбіз», ТОВ «Ліртон Груп», ТОВ «Скай Трейд Україна». Зокрема вони не надали висновки держсанепідемекспертизи на певні товари або листи від виробників чи їхніх представників про технічні характеристики. «Скай Трейд Україна», який був постачальником “бебібоксів” по минулорічному контракту, вже подав скаргу про неправомірність його відхилення, компанія вважає, що її документи були в порядку.

Разом з тим, представники «Професійних закупівель» разом з експертами «Ліги антитрасту» виявили, що тендерні пропозиції частини з відхилених фірм схожі та могли готуватися скоординовано. Відтак замовник подав у АМКУ заяву про порушення закону «Про захист економічної конкуренції» у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосується спотворення результатів торгів. Йдеться про ознаки змови шести відхилених фірм: «Кванті Лімітед», «Фін Платінум Компані», «Роялті Органік», «Медсі», «Експо Трейд Інком» і «Уртус»:

Фірми надали банківські гарантії, видані АТ «Комерційний індустріальний банк» 14 травня за підписом Головного фахівця відділу супроводження кредитних операцій Н.М. Тригуб із практично послідовними номерами: «Медсі» – G7525/20, «Кванті Лімітед» – G7536/20, «Роялті Органік» – G7537/20, «Уртус» – G7538/20, «Експо Трейд Інком» – G7539/20, «Фін Платінум Компані» – G7540/20. При цьому фірми розташовані в різних містах. За наявності дійсної конкуренції вони могли отримати банківські гарантії в регіональних відділеннях банку за місцезнаходженням, зокрема в Харкові та Полтаві.

Фірми надали документи, які не вимагались тендерною документацією: «Фін Платінум Компані», «Кванті Лімітед» і «Уртус» – копію паспорту та ідентифікаційного коду директора, а «Експо Трейд Інком», «Медсі» і «Фін Платінум Компані» – довідки про застосування заходів із захисту довкілля.

Документи «Фін Платінум Компані» («Довідки.pdf», «Звітність.pdf») та «Експо Трейд Інком» («1.pdf», «2.pdf», «3.pdf», «4.pdf», «5.pdf», «6.pdf», «7.pdf», «8.pdf», «9.pdf» містять однакові дефекти сканування, які розташовані в однаковому місці, що може свідчити про сканування зазначених документів на одному пристрої. Аналогічність оформлення вказує на те, що фірми спільно готували тендерні пропозиції та обмінювались інформацією під час підготовки до участі у торгах. До того ж документи підготовлені 14 травня в додатку «Сanon». Погоджену поведінку також підтверджує синхронність дій у часі, яка, зважаючи на її системність, не може вважатись випадковим збігом обставин.

Читайте також:  Деякі штати США послаблюють карантин

«Фін Платінум Компані» та «Роялті Органік» надали окремі довільні довідки про відсутність кожної з підстав для відмови учаснику в участі у процедурі закупівлі за ст. 17, хоча зразок у тендерній документації передбачав надання однієї довідки на всі підстави.

Документи «Кванті Лімітед» і «Роялті Органік» мають однакове або схоже оформлення. Наприклад, довідки про необхідні фактичні технічні характеристики товару оформлені на фірмовому бланку виробника ПрАТ «Швейна фабрика «Ніна», хоча тендерна документація не містила вимог щодо оформлення таких довідок.

Документи учасників мають однакові або схожі метадані, що може свідчити про створення таких документів узгоджено та з використанням однієї техніки.

Міністр соцполітики Марина Лазебна з початку 2000-х працювала у структурах Мінекомноміки та Кабміну. За часів Януковича очолювала Державну службу зайнятості. Після Майдану перейшла у проект Міжнародного банку реконструкції та розвитку. При Зеленському повернулась у Мінсоц.

Євген Котик був призначений першим заступником міністра соцполітики у березні, тобто за кілька тижнів до оголошення процедури. В останні п’ять років обіймав посаду замначальника управління Головного управління ДФС у Київській області. За часів Януковича працював у Департаменті Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС.

«Кванті Лімітед» зареєстрована в травні 2019 року в Харкові. Засновником і директором є харків’янин Сергій Андрієвський, який також володіє харківськими ТОВ «Деміком» і ТОВ «Ес-Ве Компані». Компанія користується одним номером телефону 0962576863 із львівським ТОВ «Майфон» харків’янки Наталії Кобозєвої, яким керує Руслан Кауров.

«Фін Платінум Компані» зареєстрована в серпні 2016 року в Білій Церкві. Першими засновниками були ТОВ «Бізнес-Пропозиції» та ТОВ «Юрбізнес-Консалтинг» Валерія Резніка і Володимира Пальчика, які також реєстрували ТОВ «Техно Пром Груп», яке певний час знаходилось в одному будинку з «Кванті Лімітед». Тоді «Фін Платінум Компані» очолювала Даніела Бражчук. Нині засновником і директором є Наталія Ятіна з Донецької області, яка також володіє кропивницьким ТОВ «Кинсмарт». В одному офісі з «Фін Платінум Компані» зареєстроване ТОВ «Еліс Консалт» Володимир Чередніченко.

«Роялті Органік» зареєстрована в квітні 2017 року в Полтаві. Засновниками є Тетяна Бугайчук з Кривого Рогу і директор Евген Чурсін із Харкова. Раніше частку Чурсіна мала екс-директор Олена Кожевникова з Харкова. Чурсін також володіє ТОВ «Сігма Маркет Опт» і ТОВ «СТ Артрейд» та прописаний разом із засновником ТОВ «Білдінг Сейл 20 11» Андрієм Самченком. Бугайчук прописана зі співвласницею ТОВ «Корн» Оленою Чуприк.

«Медсі» зареєстрована в листопаді 2018 року в Києві. Засновником і директором є Євгенія Антоненко з Черкас. Компанія має сайт, на якому торгує фармакологічною продукцією, а в її офісі прописано понад десять фірм. Антоненко шукала роботу няні в Черкасах і Києві.

«Експо Трейд Інком» зареєстрована в грудні 2019 року в Кременчуці. Засновником є Денис Гайнанов із Харкова, а директором – Ігор Юрійович Демидов. Що до останнього, то особа з такими ПІБ із Харківщини володіє ТОВ «Компанія Рінос» і ПП «Сена-2005», які припиняються, а також діючим ТОВ Науково-виробниче підприємство «Вектор».

«Уртус» зареєстрована в березні 2019 року в Харкові. Засновником є Анна Дюлгерова з Коломака Харківської області, а директором – Катерина Гловацька із Харкова. Дюлгерова на Харківщині також володіє ПП «Світлана», яким керує Олена Коваленко.

Джерело.



Категорії: