facebook

Путіна “кинули “: Туречинна екстренно перекрила протоку Дарданелли, яка була єдиним проходом для військових кораблів Росії

Влада Туреччини винесли розпорядження з приводу протоки Дарданелли, закривши його для руху суден. Це єдиний прохід для російських чорноморських портів в зовнішні моря.

Туреччина закрила рух суден через протоку Дарданелли через лісові пожежі.


Російські інформаційні агентства повідомляють інформацію з посиланням на турецьке видання Hurriyet і уточнюють, що ця протока є єдиним проходом для суден Чорноморського флоту РФ в зовнішні акваторії. Стало відомо, що пожежа спалахнула сьогодні по поки не встановленої причини. До її гасіння залучили повітряні судна, два літаки-амфібії, 20 вертольотів, 107 пожежних машин і близько 400 пожежників. 

«Дарданелли закриті для проходу суден у зв’язку з тим, що гасіння пожежі ведеться, в тому числі, з боку моря», – передають місцеві журналісти. Таким чином російські військові і торгові судна не зможуть вийти в Середземне море. Відзначимо, що суверенітет Туреччини над протоками Босфор і Дарданелли регламентується Конвенцією Монтре від 1936 року. 

Зі свого боку турецька влада дали зобов’язання дотримуватися принципів міжнародного морського права.

При цьому Росія надзвичайно залежна від протоки, оскільки забезпечує військове угрупування в Сирії за допомогою перекидання вантажів, техніки і людей з чорноморських портів. 

При цьому Москва і Анкара формально зберігають статус союзників, хоча змагаються відразу в декількох регіонах на Близькому Сході і в Африці.

Джерело.



Категорії: