facebook

Атака на державну мову України: проросійські сили діють синхронно – експерт (огляд преси)

Чому проросійські сили атакують мовне законодавство і чи наважиться влада на його ревізію, досліджував «Український тиждень». Автор статті Максим Віхров стверджує, що черговий раунд боротьби з українізацією проросійські сили почали ще 2019 року. Торік у червні група депутатів на чолі з Вадимом Новінським оголосила ухвалений у квітні Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» таким, що дискримінує національні меншини, насамперед російську.

Сьогодні ж, на думку дописувача, найнебезпечнішою видається ініціатива Бужанського. «Якщо влада з тих чи інших причин вирішила пролобіювати цей законопроєкт, опозиції та громадянському суспільству доведеться сконцентрувати всі сили, щоб завадити цьому», – наголошує автор.


Він зазначає, що «скасувати закон про мову через суд нині видаються примарними». Як зазначив представник президента в КСУ Федір Веніславський, статус мов національних меншин не є предметом правового регулювання мовного закону. А отже, цей позов – не більше, ніж інформпривід. «Вочевидь, лобова атака на юридичні підвалини українізації, яку проросійські угруповання почали майже синхронно, має дещо інші цілі», – переконує дописувач.

Читайте також:  “Весняний подарунок”: онкохвора Алла Мазур поділилася своєю радістю. Молодчинка!

Якщо президентська фракція підтримає законопроєкт № 2362, а Зеленський його підпише, це, на думку автора, означатиме, що задля порятунку своїх рейтингів влада таки вирішила розпрощатися зі своїм імітативним «центризмом». Це буде перевірка, наскільки гострою виявиться реакція громадян на зміну мовного законодавства.

Розвідувальні дії мають практичний сенс, оскільки найближчим часом владі доведеться побувати в складних ситуаціях, пов’язаних саме з мовою.

Отже, підсумовує автор статті «Мовне питання: розвідка боєм», попереду українців чекають серйозні випробування. Що ж стосується влади, то все залежатиме від того, наскільки добре вона розуміє країну, якою їй випало керувати.

Джерело.



Категорії: