facebook

«Слугам народу» випишуть няню. Монобільшість запровадить програму електронного контролю депутатів

«Найближчими тижнями ми впровадимо СРМ-систему», – обіцяє заступниця голови фракції

Заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук анонсувала запровадження системи електронного контролю депутатів монобільшості, яка посилить дисципліну серед них. В інтерв’ю «Главкому» політик повідомила деталі цього проєкту.


За словами Євгенії Кравчук, ця програма має замінити внутріфракційні чати з їхніми перекличками, нарадами та опитуваннями.

«Дуже сподіваюся, що найближчими тижнями ми все таки впровадимо СРМ-систему. Це така тестова програма для смартфонів, де можна, наприклад, робити попередні опитування депутатів щодо ставлення до тих чи інших законопроєктів. Причому не в чаті, ставлячи плюсики, а перевести на більш сучасний формат. Порядок денний Ради треба формувати заздалегідь – на кілька тижнів наперед. Це дасть можливість виловити якісь проблемні закони і обговорити їх з депутатами. Кожного тижня розглядаються десятки законопроєктів. Можна просто інтуїтивно відчувати ті, які викличуть питання, але це не завжди гарантовано спрацьовує. Тому добре б було, якби були запас часу і можливість депутатам висловити свою думку, якийсь фідбек. До того ж в цій системі буде видно, як голосує депутат, як він ходить на роботу…», – зазначила політик.

Читайте також:  Коаліції не буде! У Зеленського виступили з революційною заявою: такого в країні ще не було

Також, Євгенія Кравчук додає, що це посилить дисципліну в парламенті.

«Просто на сайті Ради таку статистику побачити важко. І немає жодного випадку, коли депутат один закон якось не проголосував і ми його одразу виключаємо. Але є якийсь комплекс речей, накопичений за рік величезний масив інформації, який має аналізувати якась розумна машина», – розповідає заступниця «Слуги народу».

Нагадаємо, що 16 січня 2020 року набув чинності закон №404-IX (законопроєкт 2148) щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами на пленарних засіданнях парламенту. За кнопкодавство нардепу загрожує штраф у розмірі 51-85 тис. грн, однак для цього провину парламентарія необхідно буде спочатку довести в суді. За розслідування правопорушення повинне взятися Державне бюро розслідувань, але спочатку генпрокурор має зареєструвати відповідне кримінальне провадження.

У разі визнання депутата винним у «кнопкодавстві» та набрання сили обвинувальним вироком нардеп буде достроково позбавлений мандата (стаття 81 Конституції України).

Джерело.



Категорії: