facebook

Булінг у школі: Як захистити дитину від знущань

Булінг — це агресивна поведінка однієї чи кількох дітей щодо іншої дитини. Це постійне цькування, насмішки та психологічні атаки. Така ситуація знайома кожному, незалежно від віку, але лише останніми роками про проблему шкільного булінгу почали говорити вголос. І недарма. Дослідження ЮНІСЕФ показало, що понад 65 % дітей стикались з булінгом за останні 2-3 місяці і кожен четвертий ставав жертвою агресії в межах школи. Щоб батьки могли вберегти чи звільнити свою дитину від таких труднощів, ми підготували план дій з порадами.

Розпізнайте проблему


Перший пункт може бути найважчим. Жертви булінгу часто докладають зусиль, щоб ніхто не дізнався про їхні конфлікти з однолітками, оскільки соромляться своєї “слабкості”. Тому батькам потрібно бути дуже уважними. Якщо школяр став замкнутий, не ділиться новинами після уроків, всіляко уникає теми школи та вигадує приводи, щоб залишитися вдома, поговоріть, а не сваріть за лінь. Важчими проявами можуть стати розлади сну, відсутність апетиту та постійна тривожність.

Усвідомте її серйозність

Булінг — не просто сварка чи дитяча звичка дражнити однолітків. Це реальне фізичне, психологічне насилля з боку агресора до жертви, що регулярно повторюється та може тривати кілька років. Не варто махати рукою зі словами: “Переросте, усі через це проходили”. Наслідком булінгу можуть бути не лише погані спогади зі школи, а й формування характеру жертви, що впливає на подальшу долю людини, чи навіть фатальний результат.

Поговоріть з дитиною

Очікувати від дитини розгорнутої розповіді про свої проблеми — даремна справа. 40 % жертв булінгу не діляться наболілим абсолютно ні з ким. Почніть розмову самі, але будьте готові до невдачі та відмови дитини йти на контакт. Не будьте надто наполегливими, виявіть терпіння, очікуйте відповіді та уважно слухайте її. Говорити потрібно дуже спокійним тоном і в жодному випадку не звинувачувати дитину. Слід пояснити, що ви завжди готові вислухати, розібратись у ситуації та не побіжите одразу до агресорів з’ясовувати стосунки.

Читайте також:  На Донбасі обстріляли санітарне авто ООС: є жертви

Підтримайте її

Батьки повинні стати з дитиною однією командою. Подумайте разом, як можна виправити ситуацію та як діяти в момент небезпеки. А також по-різному підтримуйте свою дитину, навіть якщо їй не знайома проблема булінгу. Вірте в неї та її здібності, частіше хваліть і підкреслюйте таланти. Так ви не розпестите, а виховаєте впевнену в собі людину, яка здатна сміливо відстояти себе та свою думку в шкільному колективі. Обов’язково підтримуйте школяра в спробах зав’язати дружбу з однолітками, заохочуйте його до цього, але не нав’язуйте дітей своїх друзів.

Допоможіть позбутись недоліків

Часто причиною булінгу стають особливості зовнішнього вигляду дитини. Якщо дитині теж некомфортно через ці недоліки, спробуйте разом виправити їх. Є висипання та проблеми зі шкірою? Сходіть до косметолога й підберіть спеціальні засоби для проблемної шкіри, до прикладу, від Ля рош. Є зайва вага? Запропонуйте бігати разом чи з друзями та частіше вечеряйте салатом. Проблема в одязі? Обговоріть, який стиль подобається дитині та спробуйте поступово змінити гардероб. Якщо школяр почуватиметься комфортно й впевнено, він матиме достатньо сил дати відсіч агресорам.

Втрутьтесь у ситуацію

Якщо булінг дійшов до фізичного насилля, необхідно перейти до активних дій і за згодою дитини повідомити про це вчителя. Втручатись потрібно максимально акуратно, продумано та без емоційних вчинків, щоб не погіршити ситуацію. Утім, це крайній захід. Варто зробити все можливе, щоб дитина з підтримкою батьків відстояла себе самостійно та заробила повагу в класі.

Щасливі діти не піддаються булінгу, не стають агресорами та завжди захищають слабших. Вони впевнені у своїх силах і знають, що в критичній ситуації мають на кого покластись. Батькам під силу створити максимально сприятливі умови для щасливого життя та правильного розвитку сильної особистості, що ніколи не стане жертвою.

Джерело.



Категорії: