facebook

Поганий секс і мамині поради. 12 головних проблем у стосунках на думку експертів

Автори нового дослідження розібралися, через які проблем пари розлучаються частіше за все. На першому місці виявилося згасання ентузіазму.

Незважаючи на всі переваги стосунків, над їхнім благополуччям потрібно працювати, що під силу далеко не всім. Згідно зі статистикою 2019 року, в Україні на кожні вісім шлюбів припадає одне розлучення. При цьому в статистику не входять розставання пар, чиї відносини не були узаконеними. За приблизними оцінками, у Сполучених Штатах 33% людей складно підтримувати тривалі романтичні стосунки. А грецькі дослідження показують, що тільки 30% людей це дається легко.


Виникає логічне запитання: що ж заважає підтримувати стосунки? Група психологів з Університету Нікосії в Греції під керівництвом Менелаоса Апостолоу вирішила розібратися в цьому. За їхніми оцінками, згасання ентузіазму, довгий робочий день і брак особистого часу та простору – три найбільш поширені проблеми, що заважають людям залишатися разом.

Щоб прийти до такого висновку, дослідники набрали 123 особи для участі в 40-хвилинному опитувальному інтерв’ю, під час якого учасники обговорили труднощі, з якими вони стикалися в романтичних стосунках. Дослідники в цілому виділили 78 проблем і згрупували їх по 12 широких темах. Нарешті, вони розташували ці теми від найбільш до найменш поширених.

12 найпоширеніших проблем, що заважають підтримувати стосунки
1 Згасання ентузіазму. Виявляється, це головна проблема в тривалих відносинах, адже багатьох партнерів це стомлює. Пристрасть і романтична напруга згасають раніше, ніж очікувалося, а стосунки навіюють нудьгу. Згасання ентузіазму особливо часто зустрічається серед людей, які борються з рутиною.

2 Довгий робочий день. Є припущення, що ймовірність розлучення можна передбачити за тривалістю робочого дня подружжя. Це дослідження підтверджує його. Не дивно, що партнери, які проводять на роботі значно більше часу, ніж удома, або ставлять кар’єру на перше місце, не особливо зацікавлені в тривалих романтичних стосунках.

3 Відсутність особистого часу та простору. Волелюбним людям, які звикли проводити час наодинці з собою, може бути важко перелаштуватися на новий лад. Якщо ж у відносинах у них не буде часу на себе, вони почуватимуться пригнобленими. А тому в пориві знову дати собі простір, час і свободу дій, такі люди можуть втекти з надто тісних стосунків.
4 Проблемний характер. Є кілька типів характерів, яким складно підтримувати тривалі романтичні стосунки. Серед них егоїсти, ті, хто вважає себе особливими, і невпевнені в собі особистості. Люди, які люблять скаржитися, теж рідко залишаються у стосунках надовго.

Читайте також:  ''Не спілкуємося два роки'': Вакарчук розповів про стосунки із Зеленським

5 Нав’язливість і залежність. Люди, які легко стають залежними від інших, постійно контролюють партнера або ставлять його потреби вище власних, відчувають труднощі з підтриманням тривалих романтичних відносин, як і люди, яким «пощастило» вступити в контакт з таким партнером.

6 Поганий секс. Сексуальна хімія дуже важлива для довгострокового успіху стосунків, адже своєму лібідо дуже складно щось наказати або нав’язати. Тому пари, які не зійдуться в базових вподобаннях щодо сексу, приречені на розлучення.

7 Невірність і абьюз. Відсутність сексуального інтересу до партнера, яка майже завжди призводить до зради – одна з причин, з якої відносини не можуть бути міцними. Інша причина – абьюзивна комунікація з партнером.

8 Діти. Деякі пари скаржаться, що їхні діти забирають надто багато енергії, і її в результаті не вистачає на стосунки між партнерами. Часті розбіжності з приводу того, як бути батьками, – ще одна часто згадувана причина проблем у відносинах.

9 Відсутність зусиль. Усі стосунки вимагають роботи, і деякі пари просто видихаються. Люди, які нехтують інтересами своїх партнерів або ними взагалі, стикаються з серйозними проблемами в стосунках. Ознаками зневаги є відсторонення, прийняття партнера як належне, брехня і небажання йти на компроміси.

10 Проблеми з колом спілкування. Людям, у яких немає хороших стосунків з батьками, родичами і друзями своїх партнерів, також складно підтримувати свої романтичні стосунки.

11 Полігамність. Не дивно, що людям, які насилу чинять опір спокусам і йдуть на зради або навіть романи на стороні, важко підтримувати довгострокові стосунки. Ба більше, партнеру навіть не обов’язково фізично зраджувати своїй другій половинці. Навіть відчуття того, що тебе порівнюють з попередніми партнерами, або, що твоя «половинка» у відносинах «упускає можливість вибирати», достатньо, щоб вбити клин між парою.

12 Поведінкові проблеми. Психологічні проблеми та залежності (наприклад, від азартних ігор або алкоголю) часто стають причиною сварок у парах. Окрім того, активне втручання сім’ї та друзів у стосунки – ознака того, що роман буде тривати недовго.

Дослідники виявили, що важливість кожної з цих тем залежить від статі партнера. Наприклад, про «проблемний характер» частіше згадували жінки, а ось про «згасання ентузіазму» – чоловіки.

Автори припускають, що більшість із цих проблем підсилюються сучасним способом життя та його мінливістю.

Джерело.



Категорії: