facebook

Коронавірус не злякав заробітчан у Польщі

Зниження кількості економічних мігрантів у Польщі, спричинене пандемією, було нетривалим. Їх приплив знову зростає, оскільки робоча сила терміново потрібна у виробництві та електронній торгівлі, де очікується сезонний бум, пишуть польські медіа.

«Пандемія не стримувала іноземців приїжджати на роботу до Польщі. Більшість, близько 90%, респондентів задоволені своїм рішенням залишитися або приїхати до Польщі», – коментує результати опитування президент агентства з працевлаштування EWL Анджей Коркус. На початку вересня в опитуванні взяло участь 610 іноземців, які працюють у Польщі, переважно українці та білоруси. Більшість із них – люди, які вже перебували в Польщі до початку пандемії і вирішили там залишитися, незважаючи на труднощі, спричинені коронавірусом на ринку праці.


Згідно з опитуванням, майже 4 з 10 економічних мігрантів повинні були змінити своє робоче місце через пандемію. Майже 30% пандемія змусила переїхати на роботу до іншого міста, і майже кожен третій респондент був змушений змінити галузь. Це стосувалось іноземців, зайнятих у сфері промисловості, включаючи автомобільну, меблеву та побутову техніку. Це галузі, які сильно постраждали від наслідків пандемії.

Приваблива Польща

Анджей Коркус пригадує, що під час замороження економіки його компанія найняла на 15% менше робітників, ніж у перші місяці 2020 року. Інші агенції також бідкалися про великі скорочення зайнятості.

«Звільнення з роботи, бажання бути з близькими та обмеження прикордонного руху, спричинені пандемією, означали, що в цей період з Польщі виїхало близько 250 000 працівників з України. Також знизився попит на ринку праці, оскільки багато компаній перестали наймати чи скорочували робочі місця», – згадує Кшиштоф Інглот, президент агентства з працевлаштування персоналу.

Згідно з опитуванням, іноземці, які залишились у Польщі, були переконані, що ситуація на ринку праці на їх батьківщині набагато гірша. Велике значення мала також можливість автоматичного поновлення віз для іноземних працівників під час пандемії. Майже 40% учасників дослідження вказують це як одну з причин перебування в Польщі. Загалом майже три чверті іноземних робітників вже скористалися або мають намір скористатися автоматичним продовженням дозволу на проживання та роботу. До останньої групи належать іноземці, які прибули до Польщі під час пандемії, коли попит на іноземних працівників почав зростати разом із “розмерзанням” економіки. Більше третини учасників опитування – іноземці, які почали тут працювати під час пандемії.

Читайте також:  Живуть у небаченій розкоші: журналісти дізналися всю правду про коханок путіна, Лаврова та Шойгу (ВІДЕО)

Як зазначає польське видання «Rzeczpospolita», їх в основному приваблювала вища заробітна плата та вищий рівень життя, ніж у їхній рідній країні, – на стільки сильно, що їм не завадили навіть пандемічні труднощі, зокрема необхідність десятиденного карантину.

Джерело.



Категорії: