facebook

540 млн грн – на антисептики: Кабмін виділив кошти на безпечну освіту за рахунок скорочення інших програм

Виділення коштів наприкінці року може створити проблеми з їх вчасним використанням, зазначив освітній омбудсмен.

Кабмін виділив 540 млн грн на антисептики для шкіл. Виявилося, що 400 млн грн для цього рішення взято з залишків «Освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам», зазначив освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своїй сторінці у фейсбук.

Цю субвенцію використовують не лише на посадові оклади, а й на надбавки освітянам дошкілля, шкіл та позашкілля. Оскільки надбавки становлять іноді половину заробітної плати педагога (їх нараховують місцеві органи й школи на власний розсуд), тому на відповідному рахунку Держскарбниці виникають невикористані кошти наприкінці календарного року.


За словами освітнього омбудсмена, якщо порівняти з потребою, про яку зазначала Верховна Рада у своїх постановах – 18,6 мільярда, – на безпечну освіту виділили 539,5 млн грн, тобто 3% від визначеної потреби. І зробили це за рахунок скорочення коштів із наступних програм:

  • Ще 77 млн грн взято за рахунок скорочення коштів за програмою «Загальнодержавні заходи у сфері освіти» (майже вся ця програма – видатки на розвиток освіти).
  • На 40 млн грн Кабмін скоротив програму «Виплата академічних стипендій студентам, аспірантам, докторантам, курсантам закладів фахової передвищої та вищої освіти».
  • Система профтехосвіти позбулася коштів в обсязі 10 млн гривень.
  • Програму «Проведення всеукраїнських та міжнародних олімпіад та всеукраїнського конкурсу «Учитель року» позбавили 5 млн гривень.
  • З програми «Підвищення кваліфікації педпрацівників» уряд зняв 4 млн гривень.

Виділення коштів наприкінці року може створити проблеми з їх вчасним використанням, оскільки це вимагає виконання досить затратних за часом процедур, – зазначив Сергій Горбачов.

Він також висловив надію, що органи місцевої влади зможуть це зробити, хоча виникає питання, як саме сесії місцевих рад, які щойно переобрані, встигнуть це зробити.

Джерело.



Категорії: