facebook

Як виглядатиме загальнонаціональний карантин в Польщі?

У четвер та п’ятницю в Польщі було підтверджено понад 27 000 нових заражень коронавірусом. Отже, статистика наступна: 70 випадків хвороби на 100 000 жителів.

Про це повідомляє InPoland.net.pl, посилаючись на дані МОЗ.


Якщо цей рівень підтримуватиметься протягом семи днів поспіль, в Польщі буде оголошений «суворий національний карантин та повний локдаун». На цьому наголосив прем’єр-міністр Матеуш Моравецький.

Що це означає на практиці? Що буде заборонено під час національного карантину? Які ще сфери економіки будуть закриті?

Урядова група з управління кризовими ситуаціями все ще працює над детальними правилами карантину.

Основним правилом національного карантину буде заборона на пересування без поважних причин. Про це вже неодноразово розповідали прем’єр-міністр та речник уряду. Вийти з дому можна буде лише для задоволення важливих потреб — тобто, щоб приступити до роботи, зробити покупки або вигуляти собаку. Навесні прогулянку також визнали важливою потребою — цього разу ситуація, мабуть, буде схожою. Однак потрібно буде пам’ятати про дотримання соціальної дистанції та обов’язок носити маски.

Можливим додатковим сценарієм є також комендантська година — так, як це зробили у Франції чи Бельгії. Це — також заборона виходити з дому, але вона є обов’язковою у певний час — зазвичай вночі — та більш суворою.

Читайте також:  Уряд Польщі хоче спростити українцям процес отримання дозволів на тимчасове проживання

В такому випадку не можна буде просто вийти прогулятися чи зробити закупи. На вулицю зможуть виходити лише люди, які йдуть на роботу чи вирішують дійсно важливі справи. Уряд може вимагати від таких осіб підтвердження мети, з якою вони покинули свої домівки. Наприклад, це може бути довідка від роботодавця чи рецепт від лікаря.

Також можна сподіватися на закриття будівельних магазинів у вихідні дні, а також обмеження діяльності магазинів поза торговими центрами (ті, що в торгових центрах, будуть закриті вже з суботи, 7 листопада). Звичайно, продуктові магазини, аптеки та заправні станції все ще будуть працювати.

Національний карантин також означатиме закриття кордонів — про це кілька днів тому заявив прем’єр-міністр Матеуш Моравецький. Тільки поляки, які повертаються до країни, зможуть їх перетнути — і то за умови, що після повернення вони пройдуть карантин.

Джерело.



Категорії: