facebook

Покровителька жінок великомучениця Катерина: Що варто робити 7 грудня та як наворожити нареченого

Святу великомученицю Катерину просять про щасливу жіночу долю, швидке заміжжя та лад в сім’ї.

7 грудня християни східного обряду вшановують пам’ять великомучениці Катерини. Вона померла за свою віру в Ісуса Христа. Свято в давнину вважали жіночим, тож варто цього дня сходити в церкву та поставити свічки до ікони великомучениці.


На Катерини також розпочинаються традиційні зимові ворожіння, які тривають до різдвяних святок.

Розповідаємо детальніше про історію, традиції свята, а також як можна наворожити свою долю.

Чому Катерину вважають святою

Свята великомучениця Катерина була дочкою правителя Александрії Єгипетської Конста під час правління імператора Максиміна (305-313 рр.). Вона мала рідкісну вроду, отримала гарну освіту. Юнаки з найвідоміших родин в імперії сваталися до неї, однак вона шукала того єдиного, який перевершить її у всьому (знатності, багатстві, красі та мудрості).

Матір Катерини була таємною християнкою і повела її за порадою до свого духовного отця, святого старця. Той розповів Катерині, хто її перевершує у всьому, вказавши на Ісуса Христа. На прощання він подарував Катерині ікону Божої Матері з Богонемовлям Ісусом на руках і звелів з вірою молитися.

Катерина молилась цілу ніч і удостоїлась бачити Пресвяту Діву, котра просила свого сина поглянути на дівчину. Однак Ісус не глянув на неї, адже вона не була християнкою. Катерина знову звернулася до старця. Той наставив її у вірі Христовій, заповідав зберігати чистоту і цнотливість і безперестанно молитись та звершив над нею таїнство святого хрещення.

Після цього Катерині знову було видіння Пресвятої Богородиці з сином, і цього разу Ісус лагідно на неї подивився та подарував перстень, заручивши її з собою.

У той час в Александрію прибув сам імператор Максимін. З цього приводу влаштували велике свято, під час якого приносили в жертву не тільки тварин, а й християн.

Катерина звернулася до імператора і пояснила потьмарення язичників. Максимін закохався в дівчину і скликав 50 вчених мужів імперії, щоб переконати Катерину бути з ним. Однак свята взяла гору над вченими так, що вони вирішили прийняти християнську віру. За це імператор наказав їх спалити.

Максимін, не надіючись більше переконати святу, спробував її спокусити обіцянкою багатства і слави. Отримавши гнівну відмову, розлючений імператор наказав жорстоко мучити святу, а потім кинути в темницю. Свята мучениця розкрила для тих, що прийшли до неї у в’язницю (серед них була й імператриця Августа), християнське вчення, і вони увірували в Христа.

Мощі святої мучениці були перенесені ангелами на Синайську гору. В шостому столітті за одкровенням були знайдені чесна глава і ліва рука святої мучениці та з почестями перенесені у новозбудований храм синайського монастиря, який був зведений імператором Юстиніаном (527-565 рр.).

Пам’ять святої великомучениці Катерини урочисто вшановується в Україні ще з часів Давньої Русі. Один з найбільш відомих – Катерининська церква (нині кафедральний собор) в Чернігові, де зберігається ікона з частиною мощей великомучениці.

Традиції та заборони в день святої Катерини

У народі великомученицю Катерину вважали покровителькою жінок, наречених та вагітних. В цей день віруючі звертаються до святої з проханнями про сімейне благополуччя, взаємне кохання та здоров’я дітей, а при молитві біля образу мучениці обов’язково запалювали три свічки, щоб рід не перервався. Варто сходити в церкву до 11:00.

Гуляння на Катерини

Цього дня існує декілька заборон. Перша з них – обмеження в їжі, адже 7 грудня припадає на Різдвяний піст, тож заборонено вживати продукти тваринного походження.

Читайте також:  7 січня – Різдво Христове: традиції, заборони і прикмети

Суворо забороняється важко працювати фізично і займатися рукоділлям, влаштовувати гучні гуляння, вживати алкоголь, розводити багаття і топити печі, щоб “життя не задимилося”.

Ворожіння на Катерини

Свято Катерини вважали пророчим для долі кожної дівчини. Жінки просили святу про згоду в родині та щасливий шлюб. Тому у давнину в цей день дівчата ворожили на судженого та збиралися на вечорниці.

Дівчата разом варили кашу, пригощали нею хлопців із села і ворожили на каші. Перед тим як заспівають перші півні (опівночі), замотували спільно приготовану вечерю новим рушником і прямували до воріт “закликати долю”. По черзі кожна дівчина залазила на ворота з “вечерею” в руках і тричі закликала долю: “Доле, доле, йди до мене вечеряти!”. Якщо у відповідь заспіває півень, значить, доля відгукнулася, що передбачає заміжжя і спокійне життя в достатку протягом року. Якщо півень не заспівав, значить, доля не чує дівочого голосу, “оглухла”. Гірше за все, якщо у відповідь на дівочі заклики падає зірка з неба. Це може передвіщати важку хворобу, проблеми в сім’ї або навіть “згасання долі”.

Ворожіння на Катерини

Якщо на вечорницях збиралося багато дівчат, їхню долю вирішували чоботи. Переставляючи їх по черзі, міряли будинок від столу до порогу. Чий чобіт вийде за поріг, та дівчина першою вийде заміж наступного року.

А щоб вгадати достаток майбутнього чоловіка, насипали в миску крупу і в неї кидали золоті, срібні та залізні перстні. Який витягнеш – таку долю й вибереш.

У давні часи рано-вранці 7 грудня дівчина вирушала до криниці й дивилася на своє відображення. Якщо в цей час вода колихалася, то дівчина нескоро вийде заміж. Спокійна вода і чиста гладь свідчили про швидке заміжжя.

Ще один спосіб ворожіння – після вечері вийти на вулицю і якомога ближче підійти до вікон найближчого житла, аби почути, про що розмовляють господарі. За характером розмови можна визначити свою долю.

Щоб побачити уві сні свого судженого, брали скоринку хліба і клали під подушку.

Ще один спосіб привернути нареченого – залишити горщик із кашею на ґанку.

Також можна покласти у воду гілочку вишні, зрізану на світанку, та чекати: якщо до старого нового року вона зацвіте, то це обіцяло швидке заміжжя.

Ворожили й хлопці. Вони ставили у воду відламані вишневі гілки та чекали Різдва. Якщо до цього дня гілка розвинеться, наречена буде скромною. Якщо вишня всихала, то дружина буде сварливою і ледачою. Листки на гілці, що змогли розпуститися, віщували, що дружина юнака буде життєрадісною та ніжною.
Варто зазначити, що церква не схвалює ворожіння.

Головні прикмети на день Катерини

За днем святої Катерини, як і за багатьма іншими святами, намагалися передбачати погоду.

У ходу були прислів’я: “Катерина по воді, то Різдво по льоді”, “На святу Катерину ховайся під перину”, “Як на Катерини холодно, то буде голодно”.

Вірили в такі прикмети:

Якщо 7 грудня небо ясне, то зима буде морозною.
Якщо на свято встановилася тепла погода, то це обіцяло морози через 10 днів – на Варвару.
У нічному небі маленькі зірки підказували, що скоро буде рясний снігопад.
Якщо в день Катерини видно ореол навколо місяця, то незабаром вдарять сильні морози.
Тепла погода – морози вдарять тільки на Варварин день (після 17 грудня).
Відлига та туман прогнозують морози через 10 днів.
Якщо випав сніг на суху землю – наступний рік буде неврожайним.

Джерело.



Категорії: